در یکی دو هفته گذشته و به مناسبت نمایشگاه CES2012، شرکتهای Canon و Fujifilm دو دوربین قابل توجه ارائه کردهاند که در این مطلب آنها را معرفی میکنیم.
الف) دوربین Fujifilm X-Pro1
یک و نیم سال پیش فوجی دوربین X100 خود را معرفی کرد. آن دوربین علیرغم چند نقطه ضعفی که داشت بسیار مورد استقبال علاقمندان جدی عکاسی قرار گرفت. علت موفقیت آن دوربین در طراحی کلاسیک، کیفیت تصویر خوب و کارآیی قابل قبولش بود. ویزور هیبرید آن نیز یکی از دلایل قوتش محسوب میشد. فوجی بعدا X10 را معرفی کرد که نسخه compact آن و مجهز به لنز زوم بود. و اکنون، X-Pro1 که یک دوربین بدون آینه با قابلیت تعویض لنز است و تمام نقاط قوت تجربیات قبلی را داراست و البته چیزهای دیگری نیز برای عرضه دارد.
سنسور دوربین X-Pro1 یک سنسور CMOS APS-C با دقت ۱۶ مگاپیکسل است. طراحی این سنسور با سنسورهای معمول، متفاوت است و در آن آرایه فیلترهای رنگی سنسور بهگونهای است که نیاز به فیلتر low-pass را از بین برده است و باعث دقت بالای خروجی دوربین میگردد. به ادعای فوجی دقت این سنسور در حد سنسورهای فولفریم ۲۱ مگاپیکسلی است که البته باید منتظر تستهای دقیقتر بود.
نکته دیگر در این دوربین امکان تعویض لنز است. فعلا سه لنز 18f2، 35f1.4 و ماکروی 60f2.4 برای این ماونت که X-mount نامیده میشود، در دسترس است و طبق اعلان فوجی، لنزهای متنوع دیگری نیز در راه هستند.
بر خلاف X100 که شاتر داخل لنز با سرعت سینک بالا داشت، در این دوربین به علت لنز قابل تعویض، شاتر معمولی Focal Plane استفاده شده است و به همین علت هم صدای بیشتری دارد و هم سرعت سینک پایینتری.
ویزور هیبرید با قابلیت زوم دوگانه ، LCD جدید و فیلمبرداری۱۰۸۰ از دیگر مشخصات این دوربین هستند.
ب) دوربین Canon powershot G1-X
با معرفی دوربینهای بدون آینه با قابلیت تعویض لنز از سوی شرکتهای مختلف ( این مطلب را بخوانید)، شرکت Canon در رویکردی متفاوت، دوربین G1-X را معرفی کرد. این دوربین دارای یک سنسور CMOS با انداره نسبتا بزرگ ( کمی کوچکتر از سنسورهای APS-C و بزرگتر از سنسورهای Micro four thirds) و لنز زوم معادل ۲۸-۱۱۲ میلیمتر با f متغیر ۲.۸-۵.۸ است. به عبارت دیگر یک دوربین شبیه دوربینهای سری G قبلی کانن اما با سنسوری به مراتب بزرگتر.
سنسور بزرگ این دوربین نوید کیفیت خوب عکس بخصوص در ایزوهای بالا را میدهد. میتوان حدس زد که کیفیت عکسهای این دوربین از بسیاری از دوربینهای بدون آینه و با قابلیت تعویض لنز دیگر شرکتها بهتر باشد. لنز غیر قابل تعویض آن نیز ممکن است برای بسیاری از افراد یک مزیت باشد (چرا که دردسر تعویض لنز و اجبار هزینه های اضافی برای تهیه لنزهای متعدد را ندارد) و برای برخی دیگر که در این دوربینها به دنبال لنزهای ثابت با دیافراگم باز هستند، یک نقطه ضعف.
سرعت عکاسی پیدر پی بالا، امکان تهیه فایلهای RAW 14Bit و امکان فیلمبرداری، از دیگر مشخصات این دوربین جدید هستند.
در نهایت، به نطر میرسد که ایده تولید دوربینهای کوچکی که کیفیت تصویر خوب داشته باشند و مشخصات خوبی نظیر لنزهای قابل تعویض، تقریبا در تمام شرکتهای دوربین سازی دنیا، یک مساله مهم محسوب میگردد و میتوان پیشبینی کرد که در آینده باز هم شاهد عرضه دوربینهای بهتری در این رده باشیم.