آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی عکس سلامت نیشابور پنجشنبه هفتم خردادماه ۹۴ در فرهنگسرای سیمرغ نیشابور برگزار شد.
طبق اعلام دبیرخانه جشنواره ملی سلامت نیشابور، مراسم پایانی اختتامیه با حضور دکتر فراهانی معاون وزیر بهداشت، دکتر کاراندیش – معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – و هیات داوران جشنواره برگزار شد و برگزیدگان جشنواره جوایز خود را دریافت کردند.
هیات داوران نخستین جشنواره ملی عکس سلامت متشکل از اسماعیل عباسی، شادی قدیریان محمدرضا چایفروش، کیارنگ علایی و نعما محمدیان روشن اسامی برگزیدگان را بدین شرح اعلام کرد:
مقام اول : احسان کمالی از بجنورد / تندیس + لوح تقدیر و مبلغ ۳۰ میلیون ریال
مقام دوم: سیدعلی حسینیفر از سبزوار / تندیس + لوح تقدیر و مبلغ ۲۰ میلیون ریال
مقام سوم: هادی آذرپور از ساری / تندیس + لوح تقدیر و مبلغ ۱۰ میلیون ریال
برنده جایزه ویژه پرفسور حسین صادقی: جلال شمس آذران از تبریز / تندیس + لوح تقدیر و یک سکه بهار آزادی
عکاسان شایسته تقدیر: جاوید تفضلی از تهران و ابراهیم علیپور از بانه
کتاب آثار برگزیدگان نخستین جشنواره ملی عکس سلامت در قطع وزیری، مشتمل بر ۱۱۲ صفحه و با مقدمه دکترسیدحسن هاشمی – وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی – منتشر و همزمان با آیین اختتامیه جشنواره در بین هنرمندان و علاقمندان توزیع شد. همچنین متن بیانیه هیئت داوران نخستین جشنواره ملی عکس سلامت نیشابور به این شرح قرائت شد:
«عکاسی به رغم تواناییهایش برای مستند کردن محیط زندگی ما، دارای محدودیتهایی است که از ذات این پدیده نشأت می گیرد. برخلاف هنرهای دیگر مانند نقاشی که هنرمند مختار است عناصر دلخواه خود را بر بوم نقاشی بنشاند، عکاس محدود است به این که با حذف عناصر ناخواسته از صحنههای واقعی پیرامون خود، توجه بیننده را به عناصر مورد نظرش جلب کند و بدینسان مقصود خود را به بیننده منتقل کند. بیان مفاهیم ذهنی که باید با استفاده از عناصر عینی صورت بگیرد هنگامی محدودتر هم می شود که برای حفظ ارزشهای استنادی اثر از امکانات بخشی از عکاسی که به تصویرسازی موسوم است، استفاده نکنیم.
نخستین جشنواره ملی سلامت با تاکید بر مستند بودن عکسها از عکاسان کشور دعوت کرد تا با ارسال آثار خود، در این توجه جمعی به سلامت جامعه شرکت کنند.
هیئت داوران بخش عکس پس از داوری آثار ارسالی به نخستین جشنواره ملی سلامت و با توجه به تاکید برگزار کننده در فراخوان نسبت به مستند بودن آثار لازم می داند نکاتی را به شرکت کنندگان یادآوری کند:
۱. برگزاری جشنوارههایی نظیر جشنواره ملی سلامت، با هدف فرهنگ سازی و جلب توجه جامعه و هنرمندان به موضوع پیشنهادی صورت می گیرد، بنابراین استفاده از عکسهای آرشیوی نه از اهداف جشنواره حمایت می کند و نه یاری رسان خود عکاس است. توصیه می شود عکاسان گرامی براساس موضع پیشنهادی اقدام به تولید آثار جدید کنند.
۲. در شماری از عکسها، عناصر موجود در عکس نه گویای موضوع جشنواره و نه مقصود عکاس است. گویی با تفسیرهای فرامتنی برای درک مقصود عکاس باید به سراغ عکس رفت. به عبارتی عکاس ناتوان از آن بوده که مقصود خود را با استفاده از ابزار عکاسی بیان کند و این امر ممکن نمی گردد مگر با شناخت کافی از امکانات بیان عکاسی
۳. بسیاری از اطلاعات جانبی فقط از طریق زیرنویس (caption/cutline) امکان انتقال دارد، از این رو توصیه می شود در موارد لزوم، عکاس با افزودن زیرنویس به دریافت بیننده کمک کند. روشن است که زیرنویس احساسی، بیننده را از واقعیت دور می کند و انتظار بر این است که عکاس نه در مقام قاضی که در مقام راوی راستین واقعیت باشد.
یک پیشنهاد نیز به برگزارکننده؛ اثرگذاری چنین جشنوارههایی در تداوم آنها و بررسی نقاط ضعف و تصحیح آنها در جشنوارههای بعدی است. بازنگری در فراخوان نخستین جشنواره سلامت و در نظر گرفتن تواناییهای ذاتی عکاس می تواند در سالهای آینده راه را برای رسیدن به اهداف برگزار کننده هموار کند.»
عکاس: احسان کمالی – نفر اول
عکاس: سیدعلی حسینیفر – نفر دوم
عکاس: هادی آذرپور – نفر سوم
عکاس: جلال شمس آذران – برنده جایزه ویژه پرفسور حسین صادقی
عکاس: ابراهیم علیپور – شایسته تقدیر
عکاس: جاوید تفضلی – شایسته تقدیر
بنده اصلا فکر نمیکردم در جشنواره ای که داورانش جزو بهترین و سرشناس ترین عکاسان کشور هستند عکس های تکراری که در چندین جشنواره متعدد برگزیده شدند دوباره در این جشنواره برگزیده بشوند و بدتر از اون چندتا از اونها هم مقام بیارند