فیلترهای تراکم خنثی (ND)
ND 2X: حدود ۱ گام دیافراگم نور را کم می کند.
ND 6X: حدود ۲ گام دیافراگم نور را کم می کند.
ND 8X: حدود ۳ گام دیافراگم نور را کم می کند.
فیلترهای تراکم خنثی برای کاهش بخشی از تمام طیف های نور طراحی شده اند. سازندگان چندی به ساخت این فیلترها مشغولند، ولی بهترین آنها فیلترهایی است که از شیشه مخصوص ساخته شده اند و نه از ژلاتین.
فیلترهای شیشه ای تمام طیف های نور را به میزان مساوی کاهش می دهند و فقط یه میزان کنترل شده ای از نور اجازه عبور می دهند و ضمنا با گذشت زمان کیفیت آنها افت پیدا نمی کند.
برای تقویت اثر فیلترهای تراکم خنثی می توان چند عدد از آنها را روی همدیگر بست و استفاده نمود. حتی می توان در جلوی همه آنها از یک فیلتر پولاریزه هم استفاده نمود. با استفاه از این فیلترها سرعت شاتر کاهش زیادی می یابد که می توان با استفاده از آن در نور روز به نتایج جالبی دست یافت.
هنگام استاده از این فیلترها باید از سه پایه برای ثابت نگاه داشت دوربین استفاده نمود. چون هنگامی که سرعت شاتر ۴ گام کمتر شود حساسیت دوربین در مقابل ارتعاش و لرزش های دست بسیار بالا می رود.
این فیلتر کاربردهای زیادی دارد، ولی در تمام موارد میزان نوری که دوربین دریافت می کند کاهش می یابد، و در نتیجه زمان عکس برداری ببشتر می شود (سرعت شاتر کاهش می یابد.) مثلا اگر بتوان زمان عکسبرداری را به اندازه کافی بالا برد، آبی که از یک صخره به پایین می ریزد بصورت مات مشاهده می شود ( در مورد این تکنیک در مقالات قبل هم صحبت شد.) نتیجه این کار عکس بسیار زیبایی خواهد شد. برای گرفتن چنین عکسی بخصوص در یک روز درخشان، از دو فیلتر ND و یک فیلتر پولاریزه برای کاهش انعکاسات آب استفاده شده است. بااستفاده از این فیلتر نوری که از لنز عبور می کند ۴ گام کمتر شده و سرعت شاتر به ۲ ثانیه افزایش یافته است. این زمان عکس برداری برای عبور میزان زیادی آب از مقابل لنز باز دوربین کافی است و در نتیجه اثر ماتی بر روی تصویر ایجاد می گردد. لازم به ذکر است رنگ آبی – سبزی که در تصویر دیده می شود انعکاس سبزی برگ درختان بر روی این رود کوهستانی است و ربطی به استفاده از فیلترها ندارد.
هنگام عکس برداری از آب، همانند عکس بالایی، ممکن است استفاده از جبران نوری دوربین مهم باشد. آب سفید رنگ تصویر میزان زیادی نور را منعکس می کند که می تواند نورسنج دوربین را به خطا بیندازد . اضافه نمودن حدود ۰.5EV تا ۱.5EV به جبران نوری ، بسته به میزان آب موجود در کادر تصویر، می تواند مشکل را براحتی حل نماید.
یکی دیگر از موارد استفاده از فیلترهای تراکم خنثی در عکاسی از بناها و معماری است. معمولا نمی توان به راحتی از بناهای عمومی بدون این که مردم در کادر دیده شوند عکس گرفت. استفاده از فیلترهای تراکم خنثی و یک زمان عکس برداری بالا، باعث می شود که کسانی که در حال رفت و آمد باشند به علت عدم توقف کافی برای ثبت در عکس، در تصویر نهایی دیده نشوند و بیشتر بنای مورد نظر بدون مزاحمت دیده شود.
فیلتر پخش کننده Diffuser
فیلتر پولاریزه برای یکنواخت کردن جزئی تصویر طراحی شده است. سطح روی این فیلتر همانند شیشه های مشجر دارای پستی و بلندی های بسیار کوچکی است. این فیلتر معمولا برای گرفتن پرتره بکار می رود ولی برای گرفتن صحنه های بی تحرک و ساکن نیز کاربرد دارد. در تصاویر زیر اثر این فیلتر نشان داده شده است. عکس اول بدون فیلتر گرفته شده است و در عکی پایینی از فیلتر استفاده شده است. تفاوت عکسها را با دقت در خطوط ریز صورت می توان متوجه شد.
بدون فیلتر
با فیلتر پخش کننده
هر چند این اثر را می توان با اندکی خارج از فوکوس کردن دوربین و یا با استفاده از نرم افزارهای ویرایش تصویر ایجاد نمود، ولی نتیجه ای که از فیلتر به دست می آید دارای ظرافت و زیبایی خاصی است.
سایت خیلی عالی دارید فقط قسمت مربوط به انواع وقیمت دوربینهای دیجیتال را اگه امکان داره تقویت کنید
با تشکر
آماده تبا دل لینک یا بنر
یه سوال ؟
آیا فیلتری وجود داره یا میشه ساخت که فقط نور هائی با شدت خیلی کم رو از خودش عبور بده منظورم اینکه مثلا در روزم یه حالتی مثل این داشته باشه که انگار شب هستش و شدت نور به همون مقدارلطفا حتما به من جواب بدید ممنون
سلام
واقعا سپاسگذارم. تنها مقاله ای که شرح خوبی درباره فیلتر ان دی داده بود در سایت شما بود.