اختصاصی «سایت عکاسی» – چندی پیش و پس از انتشار خبر برگزیدگان دومین جشنوارهٔ صنعت تاسیسات تعدادی از مخاطبان سایت در تماس با ما، تقلب یکی از راهیافتگان به مسابقه را افشا کردند.
قضیه از این قرار بود که عکاسی به نام محمدصادق رضایی از یکی از استانهای غربی کشور با دو عکس پذیرفته شده در میان عکاسان نمایشگاه حاضر بود ولی طبق اعلام تعدادی از مخاطبان سایت، هر دو عکس پذیرفته شدهٔ او، از روی سایتهای اینترنتی خارجی کپی و برای این مسابقه ارسال شده بود.
پس از دریافت لینکها و مستندات لازم، مراتب به اطلاع دبیرخانهٔ مسابقه رسید و طبق بررسی و اعلام اعضای دبیرخانهٔ مسابقهٔ صنعت تاسیسات صحت موضوع تایید شد و با واکنش مناسب، سریع و حرفهای دبیرخانه، هر دو عکسی که به نام محمدصادق رضایی در این نمایشگاه حاضر بود حذف شده و به جای آنها سه عکس دیگر از احمد صالحی، محمد حیدریان و رضا علیاصغری به نمایشگاه راه یافتند. دبیرخانهٔ مسابقه هم با ارسال متنی به رسانهها خواستار اصلاح خبر راهیافتگان مسابقه و تشریح تخلف صورت گرفته شد.
یکی از عکسهایی که به نام محمدصادق رضایی به دومین مسابقه صنعت تاسیسات راه یافت ولی با اثبات تقلب صورت گرفته از میان منتخبان مسابقه حذف شد.
عکس دوم که به نام محمدصادق رضایی به دومین مسابقه صنعت تاسیسات راه یافت ولی با اثبات تقلب صورت گرفته از میان منتخبان مسابقه حذف شد.
به نظر میرسد عکس اول مربوط به یک شرکت نساجی چینی و عکس دوم یکی از آثار عکاس معروف آمریکایی آندریاس فینینگر (۱۹۹۹-۱۹۰۶) است.
اما ظاهرا این قضیه به همین جا ختم نمیشود. اسفندماه ۹۲ و در جریان برگزاری مسابقهٔ عکس تامین اجتماعی هم نام عکاسی به نام محمدرسول رضایی از همان استان به عنوان برندهٔ جایزهٔ دوم اعلام شد ولی این شخص در واقع عکسی از رضا نظامدوست، عکاس مشهدی، را که پیش از این در مسابقات دیگری از جمله جایزه جهانی سونی ۲۰۱۳ به نمایش درآمده بود، از روی اینترنت کپی و به نام خودش در آن مسابقه شرکت داده و برندهٔ جایزهٔ دوم هم شده بود.
عکسی از رضا نظامدوست که به نام محمدرسول رضایی برای جشنواره تامین اجتماعی ارسال و برنده جایزه دوم شد و در کتاب جشنواره به نام فرد خاطی چاپ شده است.
رضا نظامدوست به گفتهٔ خود پس از مراسم اختتامیه، به طور اتفاقی متوجه این ماجرا میشود و پس از اعتراض به دبیرخانهٔ مسابقهٔ تامین اجتماعی، آنها از پیگیری موضوع سرباز میزنند و این عکاس مشهدی شخصا قضیه را پیگیری میکند و پس از تلاش بسیار موفق میشود جایزه را از فرد خاطی پس بگیرد ولی عکس در کتاب جشنواره با نام محمدرسول رضایی چاپ شده و دبیرخانهٔ مسابقه هم پس از افشا شدن موضوع هیچ کوششی برای اصلاح خبر ارسالی برای رسانهها نکرده است.
گفتنیست نام محمدصادق رضایی در مسابقات دیگری هم دیده میشود؛ از جمله حتی جایزهٔ نخست هفتمین مسابقهٔ عکس «ما میتوانیم» (اسفند ۹۲) هم به نام همین فرد ثبت شده است که جا دارد مسئولین خانهٔ عکاسان ایران نسبت به بررسی دوبارهٔ آثار ارسالی وی اقدام کنند.
«سایت عکاسی» امیدوار است موارد ذکر شده در بالا تنها در اثر ناآگاهی، کمتجربگی و ناآشنایی با دنیای اینترنت از سوی فرد [افراد] خاطی روی داده باشد ولی با توجه به سابقهٔ تکرار چنین مواردی در کشور از جمله در نخستین جشنوارهٔ فیلم و عکس همراه تهران، به نظر میرسد دبیرخانههای مسابقات داخلی باید مانند بسیاری از جشنوارههای خارجی مسئولیت بیشتری در این باره قبول کنند و راهحلی برای تائید اصالت عکسها در نظر بگیرند.
از سوی دیگر روی دادن چنین مواردی و عدم واکنش مناسب دبیرخانهها و پیگیریهای رسمی و علنی آنها قطعا به اعتبار برگزارکننده و توانایی او در صیانت از حقوق معنوی آثار ارسال شده توسط عکاسان، که برگزارکننده را امین خود دانستهاند، ضربه میزند.
روشن است که با موتور جستجوی تصویر گوگل به راحتی میتوان عکسهای مشابه هر تصویری را ردگیری کرد و قطعا به اطلاعات بیشتری دربارهٔ اصالت آن دست یافت.
از سوی دیگر شاید عکاسانی که به صورت حرفهای و مداوم در جریان اخبار عکاسی، نمایشگاهها و مسابقات در کشور قرار دارند هم ضرورت دارد در صورت مشاهدهٔ موارد مشابه و مشکوک به جای سکوت کردن و بیتفاوت ماندن در برابر چنین اعمال غیراخلاقی و غیرقانونی با دبیرخانههای مسابقات و عکاسان صاحب اثر تماس بگیرند.
طبق استعلامات صورت گرفته توسط «سایت عکاسی»، ارتکاب چنین عملی مصداق بارز «سرقت هنری» و نقض حقوق مادی و معنوی پدیدآورندهٔ واقعی اثر است و از نظر حقوق کیفری، چون در بخشی از قوانین جزایی کشور جرمانگاری شده، لذا قابل پیگیری در محاکم قضایی است.
اگر موارد پیش آمده بصورت علنی و رسمی اعلام میشد و همچنین پیگیری حقوقی برای برخورد با خاطی انجام میشد ، مسلما تعداد این جور تقلبها کاهش چشمگیری پیدا می کرد ! متاسفانه برخی به این رویدادها بجای نگاه به هدف اصلی برگزار کننده ، به دیده منبع کسب درآمد هرچند ناچیز اما مفت نگاه می کنند و می خواهند به هر ترتیبی شده از آن بهره برداری کنند . از ارسال تعداد زیادی از عکسهای خود به نام های فامیل و بستگان گرفته تا ارسال آثار دزدی ….
خیلی ممنون از شما بابت اطلاع رسانی
ممنون از سایت عکاسی. در رابطه با جشنواره تامین اجتماعی،من از طریق یکی از دوستان و عکاسان خوب که در اختتامیه این جشنواره حضور داشتند مطلع شدم و در رابطه با جایزه این جشنواره با توجه به تلاش و پیگیری های مکرر، جایزه و لوح به دبیرخانه جشنواره پس فرستاده شد ودبیرخانه قسمتی از مبلغ جایزه را برای چاپ عکس در کتابشان به من پرداختند.
من در اختتامیه جشنواره تامین اجتماعی حضور داشتم و و همونجا من و دوستان متوجه موضوع شدیم.اولا فایل اصلی برای چاپ نرسیده بود و بسیار این عکس بی کیفیت چاپ شده بود.نفر دوم هم به محض دریافت جایزه محل را ترک کرد و موضوع همانجا روشن شد بر ما.بهتر است جور دیگر هم به مطلب نگاه کنیم.کمی هم نقد به داوران و دست اندرکاران جشنواره ها وارد است که فایل اصلی عکس را طلب نمیکنند…مطلب آخر هم بهتر است یک پرونده در مورد جشنواره های داخلی که حق التالیف عکس ها را بالا میکشند بزنید که این خود دزدی بزرگتری است….
تانباشدراست کی باشددروغ – این دروغ ازراست می گیردفروغ.
بعیدبه نظرمی رسدفناوری پیشرفته ی امروز،خاصه درزمینه ی عکاسی،ناتوان ازتشخیص این سرقتهای هنری باشد.البته این تشخیص بسته به برگزارکننده ی جشنواره دارد،که تاچه اندازه عکاسی ورسانه ی عکس، برای آنان اهمیت دارد.به نظرمی رسدبرای شاهدنبودن ،معضلاتی ازاین دست،ممیزی ایی ازطرف اندیشمندان وانجمنهای عکاسی تاء ثیرگذار،لحاظ شود.نتیجه اینکه ،حداقل، نهادهایی که درخواست برگزاری جشنوارهایی ازاین دست دارند،درخواست آنان کارشناسی شود.اصول وضابطه ای تدوین گرددکه حداقل دراین بین ودرخوش بینانه ترین وجه (( هرسنگ وگلی لوء لوء مرجان)) نمی شود.وبه تعبیره ای (حق به حق دارخواهدرسید).به امیدروزی که شاهد،اینچنین اخباری،لا اقل درزمینه ی عکاسی نباشیم.
مرسی از پیگیری و اطلاع رسانی.
متاسفانه این روزها دسترسی راحت به اینترنت و خودداری بعضی از عکاسان از گذاشتن امضا و… در پای عکسهایشان کار را برای سارقان اثار هنری راحت تر کرده . امید است داوران وسواس ودقت بیشتری در انتخاب عکسهای ارسالی وتعیین اصالت عکس انجام دهند تا شاهد اینگونه بالاامدن این سارقان در مسابقات و فراخوانها نباشیم
ممنون از اطلاع رسانی تون. ولی کاش اسم شهر رو در کنار اسم این شخص ننویسید.
سرقت همیشه این نیست که از دیوار کسی بالا بریم یا با اسلحه به یه طلافروشی دستبرد بزنیم. اتفاقا تحمل سواستفاده و سرقت هنری برای صاحب اثر و عموم مردم خیلی سخت تره. بار حجیم این کار روحیه خلق اثر رو از هنرمندها میگیره.
تشکر میکنم از سایت عکاسی بابت این مطلب و یه خواهش هم دارم اینکه نام شهر ایشون رو از مطلب پاک کنن تا برای بقیه ذهنیتی نسبت به سایر هنرمندای اون شهر پیش نیاد. من چندین ساله که در زمینه ی عکاسی در این شهر فعالیت دارم ولی تاکنون حتی اسم ایشون رو هم نشنیدم و چه بسا هویت این شخص هم تقلبی باشه!! بعنوان یکی از دست اندرکاران عکاسی این شهر حتما پیگیر موضوع هستیم و برخوردهای لازم رو هم انجام میدیم. شما هم لطفا در خصوص اسم شهر، مطلب رو اصلاح بفرمایید.
بد نیست مقاله ای هم در خصوص جشنواره ها و مسئولینی که به تعهدات خودشون در قبال شرکت کنندگان در جشنواره ها عمل نمی کنن بنویسین… مسئول جشنواره ای که علیرغم اعلام قبلی حق تالیف رو نمی پردازه یا جلوی خبرنگارا یه کتاب چاپ شده نشون میده و بعد دیگه خبری نمیشه هم همردیف همچین افرادیه …
جالبه بدونین ، در همین جشنوار تامین اجتماعی ، عکس یکی از شرکت کنندگان که حتی بین عکسهای پذیرفته شده هم نبود ! در سطح بسیار وسیعی بصورت تبلیغات سازمان فوق در نشریات و بیلبوردهای شهری منتشر شد! در حالی که صاحب عکس راضی به انجام اینکار نبود… خود دبیر خانه ها هم بعضا قوانین رو زیر پا می گذارند.
با سلام
مطمعنا این اتفاق تا موقعی که قوانین محکمی برای پدیدآورندگان آثار هنری هست ،همچنان ادامه خواهد داشت
برای مثال عکسی از من در چند جشنواره داخلی و خارجی حائز عنوان شده ولی یه عکاس خراسانی که حتی دبیر خانه جشنواره عکس میزبان ( جشنواره عکس هیات ) نام او را در اختیارم نگذاشت ، به نمایشگاه راه یافته و تقدیر نیز شد
http://www.soog1542.com/bartar1.html
این هم لینک عکس : http://negarkhaneh.ir/~shojaee/PicDetail-166830/
به زودی در ارتباط با همین موضوع عکسی از …… که در چهارمین جشنواره رضوی تبریز به عنوان برگزیده این جشنواره شناخته شد به حضور علاقمندان منتشر خواهیم نمود.
لطف کنید عکس پرسنلی این آقا را هم پی گیری و چهره پلیدشان را هم افشا نمایید.
سلام و احترام
چند وقت پیش که ماجرای سلفی عکس میمون و حقوق عکس اتفاق افتاد ، حقوق خود آن عکس مسئله ای جانبی تر شد و در واقعا بحث های جالبی برای اتفاقاتی این چنینی افتاد و نظرات مختلفی بیان شد که می تونست مفید باشه و به عنوان راهکار استفاده بشه
چنین خطای روشنی ، فاجعه به معنای واقعایست ، و ضمن اینکه انشالا با پیگیری عکاسان محترم که آثارشان سرقت شده و رسیدن به حق و حقوق ، و مجازات شخص مورد نظر درس عبرتی برای دیگران باشد
تلنگر بسیار خوبیست برای جشنواره ها تا راهکار های مناسب برای پیشگیری های ممکن از این چنین اتفاقات را اتخاذ کنند ، اتفاق های اینچنینی لطمه جبران ناپذیری به زحمات عزیزانی که چه در برگزاری جشنواره ها و چه در شرکت در جشنواره می کشند خواهد زد
با سلام.
بنده هم با شما هم نظرم که اصل کار ، کار ناپسندی است و قابل پی گیری. اما کاش ماجرا را بدون ذکر نام شخص و نام شهر که دوستان هم به آن اشاره کرده بودند) روایت می کردید و بقیه ماجرا را به قانون می سپردید . ممنون
خوشحالم که میبینم تخلفات رخ داده در جشنواره های عکاسی رسانه ای می شود. لطفا در مورد تخلفات برگزار کنندگان هم بنویسید. برای نمونه جشنواره آفتاب مربوط به انجمن سینمای جوانان ایران حق تالیف بنده را به عنوان عکاس برگزیده نپرداختند علی رقم تماسهای مکرری که گرفتم.
خیلی ناراحت شدم از این قضیه ولی خوشحال شدم بابت انتشار این مطلب در سایت عکاسی , امیدوارم بوسیله اطلاعرسانی که حداقل واکنش ممکن نسبت به این از دزدی هاهست , کمی برای حقوق خودمان تلاش کنیم.
ناراحت شدم که این اتفاق افتاده و خوش حال شدم که این مساله برای همه رو شد . از قدیم گفتند که ماه هیچ وقت پشت ابر نمی ماند . به امید اینکه شاهد چنین اتفاقات ناگواری در کشور ما رخ ندهد . امیدوارم برگزار کنندگان جشنواره ها نام شخص خاطی را به ذهن بسپارند و در هیچ جشنواره ای او را نپذیرند .