عصر سهشنبه نهم آذرماه، عکاسان ایرانی شاهد جشن یک سالگی آغاز به کار سایت عکسآنلاین و همچنین اهدای اولین دوره جایزهی مستقل عکاسی مستند ایران با عنوان جایزه شید بودند.
در ابتدای مراسم روشن نوروزی به نمایندگی از اعضای تحریریه سایت عکس آنلاین پشت تریبون قرار گرفت و با خوشامد گویی به میهمانان حاضر در برنامه، از روند شکلگیری جایزه “شید” گفت و اظهار امیدواری کرد که این جایزه مستقل بتواند به یکی از معتبرترین جایزههای عکاسی کشور تبدیل شود.
نوروزی با اشاره به تاسیس سایت عکس آنلاین در چهارمین سالگرد سانحه سقوط هواپیمای C130 و شهادت اصحاب رسانه، تاسیس یک جایزه مستقل در حوزه عکاسی مستند اجتماعی را ضرورتی دانست که عکس آنلاین بعنوان یک رسانه مستقل برای برگزاری با کیفیت آن تلاش میکند.
نوروزی با اشاره به اینکه آثار ۲۳۰ عکاس مورد بررسی هیات داوران قرار گرفته است، گفت: هیات انتخاب شامل آقایان جهانگیر رزمی، کاوه کاظمی و پیمان هوشمندزاده آثار ۱۸ عکاس را شایسته حضور در مرحله دوم داوری دانستند. در مرحله دوم با افزوده شدن دو داور خارج از کشور یعنی آقای اد کاشی فتوژورنالیست آمریکایی و آقای کامران جبرئیلی فتوژورنالیست ایرانی از امارات مرحله دوم داوری بصورت آنلاین ادامه یافت تا نهایتا ۷ عکاس از جانب هیات داوران بعنوان کاندیداهای دریافت جایزه عکس شید ۲۰۱۰ معرفی بشوند.
نوروزی با اشاره به اینکه جایزه شید یک جایزه مستقل و خصوصی است گفت: "در حالیکه بسیاری از جشنوارههای دولتی تلاش میکنند با بالاتر بردن تعداد سکهها و جوایز نقدی فستیوالها، شرکتکننده بیشتری داشته باشند، ما خیلی خوشحالیم جایزه مستقلی را برگزار کردهایم که جایزه نقدی آن تنها یک سکه بهار آزادی است اما چنان اعتباری بدست آورده که بسیاری از عکاسان شناخته شده کشور برای کسب این جایزه یک رقابت جدی را انجام میدهند. چیزی که مسلم است بخش اعظمی از این اعتبار از طریق هیات داوران به این جایزه تزریق شده است. هیات داورانی که ترکیبش را تنها در یک جایزه مستقل میتوان دید."
پس از صحبتهای نوروزی از شهرزاد اکبر و مینا سلطان محمدی به نیابت از تمام همکاران سایت عکس آنلاین در این یک سال تقدیر به عمل آمد.
در ادامه برنامه جوایز مسابقه عکس “زیر آسمان کهریزک” توسط اسماعیل عباسی و نیوشا توکلیان که داوری این مسابقه را بر عهده داشتند به برگزیدگان این مسابقه اهدا شد. این مسابقه به کوشش دفتر امور بانوان نیکوکار آسایشگاه کهریزک و با همکاری سایت عکس آنلاین برپا شده بود و در آن مددجویان و پرسنل آسایشگاه کهریزک از زندگی روزمره آسایشگاه عکاسی کرده بودند.
در ادامه برنامه با حضور سیف الله صمدیان، از مهدی منعم به پاس انتشار کتاب عکس “قربانیان جنگ” و از تورج ربانی و عمید راشدی به پاس تهیه فیلم “عکس ناتمام: بهمن جلالی” قدردانی شد.
کتاب "قربانیان جنگ" حاصل سالها عکاسی از قربانیان غیر نظامی جنگ است که توسط مهدی منعم انجام شده است. نشان سایت عکس آنلاین به پاس تلاش برای برقراری صلح با استفاده از عکسهای جنگ به این عکاس شناخته شده کشور اعطا شد.
صمدیان درباره مهدی منعم گفت: "منعم یک تنه بجای بسیاری از دولتها کار کرده است. او تاریخی را ثبت کرده است که وظیفه یک جامعه بزرگ فرهنگی بوده است. مخصوصا عکسهای او از مصدومین، معلولین و مجروحین غیرنظامی جنگ بسیار ارزشمند و بزرگ است. در کشوری که تاریخ در آن زود به فراموشی سپرده میشود، مهدی منعم با زحمات فراوان سالهای متمادی یک تاریخ سالم و تحریف نشده را تحویل نسلهای آتی داده است."
پس از نمایش آنونس فیلم مستند "عکس ناتمام: بهمن جلالی"، سیف الله صمدیان نشان سایت عکس آنلاین را به تورج ربانی و عمید راشدی دو کارگردان جوان این فیلم مستند اعطا کرد. مستند "عکس ناتمام: بهمن جلالی" برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند بلند از بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر و نامزد دریافت تندیس بهترین کارگردانی فیلم مستند بلند از چهارمین جشن سینمای مستند ایران شده است و به زندگی و آثار بهمن جلالی میپردازد.
صمدیان درباره این فیلم گفت: "تلاش این جوانان برای نمایش آثار و پشت صحنه زندگی هنرمندان بخشی از تاریخنگاری تصویری این کشور است. این مستند یک فیلم کامل در مورد زندگی و آثار بهمن جلالی است که این دو جوان به زیبایی به تصویر کشیدهاند."
همچنین نشان ویژه عکس آنلاین در سال ۱۳۸۹ توسط مددجوی آسایشگاه کهریزک به مریم زندی اعطا شد تا بانوی عکاسی ایران اولین شخصی باشد که نشان ویژه سایت عکس آنلاین را دریافت میکند.
مریم زندی پس از دریافت نشان ویژه سایت عکس آنلاین گفت: "خیلی خوشحالم و افتخار میکنم که این نشان را سایت عکس آنلاین از جانب جامعه عکاسی ایران به من داد و امیدوارم این نشان نه تنها در ایران بلکه در جهان معتبر و ارزشمند باشد و من همیشه افتخار کنم که اولین کسی هستم که این نشان را دریافت کردهام."
با نزدیک شدن به زمان معرفی عکاس برگزیده جایزه عکس شید، پیام ویدئویی اد کاشی (Ed Kashi) فتوژورنالیست آمریکایی و داور مسابقه عکس شید پخش شد. اد کاشی در این ویدئو با ستودن فعالیتهای عکاسان ایرانی گفت که از دیدن چنین عکسهای باکیفیتی تحت تاثیر قرار گرفته است. او با اشاره به اینکه پیش از این یک بار به ایران سفر کرده و آرزو میکند تا دوباره در ایران باشد گفت: "با دیدن این مجموعه عکسها چیزهای بسیاری درباره فرهنگ ایران و جنبههای ویژه جامعه ایرانی آموختم."
پس از نمایش این پیام ویدئویی، جهانگیر رزمی، کاوه کاظمی و پیمان هوشمندزاده روی سن آمدند تا برگزیده جایزه شید در سال ۲۰۱۰ معرفی بشود. علی حامد حقدوست، حامد خورشیدی، مجید سعیدی، حسین فاطمی، محمدرضا سلطانی، بهروز مهری و ابوطالب ندری هفت عکاسی هستند که از جانب هیات داوران بعنوان کاندیداهای دریافت جایزه معرفی شدهاند.
کاوه کاظمی به نمایندگی از هیات داوران برای دقایقی پشت تریبون قرار گرفت و گفت: "با توجه به اینکه هیات داوران باید تنها یک نفر را بعنوان برگزیده این جایزه معرفی مینمود کار سختی در پیش داشتیم و داوران تلاش کردهاند تا عکاس منتخب تمامی ویژگیهای لازم برای دریافت این جایزه را داشته باشد. ما از زحمات تمامی هفت کاندیدا، تمامی ۱۸ نفر راه یافته به مرحله دوم و تمامی 230 عکاسی که آثارشان در این جایزه مورد ارزیابی قرار گرفت تقدیر میکنیم."
سرانجام نوبت به اعلام نام برنده جایزه میرسد تا با حضور جهانگیر رزمی، کاوه کاظمی و پیمان هوشمندزاده جایزه شید در سال ۲۰۱۰ بر اساس آرای هیات داوران به بهروز مهری عکاس خبرگزاری فرانسه اعطا بشود.
بهروز مهری جایزه شید ۲۰۱۰ را از دستان جهانگیر رزمی برنده جایزه پولیتزر گرفت و با قدردانی از همسرش فرزانه خادمیان گفت: این جایزه برای من بسیار با ارزش است و خوشحالم که این جایزه را از چنین هیات داورانی دریافت کردهام. باعث افتخار من است که توانستم اولین جایزه شید را دریافت کنم.
مهری با اشاره به اینکه تقریبا نیمی از عکاسان کاندیدای دریافت این جایزه سال گذشته به دلایل مختلف در داخل ایران عکاسی نکردهاند گفت: "من امیدوارم شرایطی فراهم آید تا همه بتوانند در کنار هم کار کند و امیدوارم در سال ۱۳۹۹ همگی اینجا دهمین جایزه شید را با هم جشن بگیریم."
عکس دسته جمعی شرکت کنندگان در جشن عکس آنلاین پایان بخش این گردهمایی بزرگ عکاسی بود.