شرکت سونی رسما دوربین Cyber-shot DSC RX100 III را به عنوان پیشرفتهترین دوربین در بین دوربینهای فشرده با سنسور یک اینچی معرفی کرد. این دوربین دارای همان سنسور ۲۰.2MP است که در سری II بکار رفته بود، اما از پردازنده جدید Bionz X ، منظرهیاب الکترونیکی جهنده و لنزی سریعتر بهره میبرد.
زوم لنز RX100-III معادل محدوده ۲۴-70mm با حداکثر گشادگی لنز F1.8-2.8 است که نسبت به لنز قبلی با مشخصه ۲۸- 100mm و F1.8-4.9 بهبود قابل توجهی یافته است. به علاوه نمایشگر پشتی اکنون ۱۸۰ درجه به سمت بالا میچرخد. ضمنا این دوربین دارای Wi-Fi بوده و قابلیت اجرای برنامههای مخصوص دوربین Playmemories را دارد. ویدیوی این دوربین نیز ارتقا یافته و اکنون ثبت تمام سنسور 1080p با کیفیت 50Mbps با فرمت XAVC S را انجام میدهد. قرار است این دوربین تا ماه ژوئن به قیمت ۸۰۰ دلار عرضه شود.
به غیر از لنز که یکی از نکات قابل توجه دراین دوربین است، منظرهیاب الکترونیکی جهنده در این دوربین دارای طراحی جدیدی است که قبلا در هیچ دوربینی دیده نشده بود. با این نوآوری ضمن برخورداری از منظرهیاب چشمی، از افزایش حجم دوربین جلوگیری کرده است.
– ۳۲۰ عکس در هر شارژ (شرایط استاندارد CIPA)
برای ایجاد امکان استفاده از چنین دیافراگم حداکثر بازی در بیشتر شرایط، سونی سه فیلتر خاکستری خنثی درون دوربین جا داده است. با این فیلترها میتوان در شرایطی که حداکثر سرعت شاتر ۱/2000s دوربین کافی نیست ، از دیافراگمهای باز استفاده کرد.
به غیر از لنز و منظرهیاب، قابلیتهای فیلمبرداری این دوربین نیز قابل توجه است. اولین مشخصه، ثبت فیلم با کل سطح سنسور است که امکان رزولوشن فیلم بالاتر نسبت به دوربینهای فشرده دیگر را فراهم کرده است. همچنین این دوربین از کدگذاری XAVC S پشتیبانی می کند که امکان فیلمبرداری ۱۰۸۰/60p در 50Mbps را فراهم کرده که نسبت به نسخه II دوربین با نرخ ۲۴ و ۲۸ Mbps افزایش قابل توجهی داشته است.
چیزی که در دو مدل قبل این دوربین چندان دلچسب نبود حس عکاسی بود. رابط کاربری، کنترلهای نامنظم، و خصوصا حلقه بدون صدای دور لنز که هیچ حسی از عملکرد را به کاربر منتقل نمیکرد. در حالی که اضافه شدن منظرهیاب الکترونیکی، عکاسی در فضای باز را دلپذیرتر کرده است، رابط کاربری چندان تغییری نکرده و همانند دوربینهای قبلی است.
به این تغییرات پردازنده جدید Bionz X و امکانات جدیدی که به همراه می آورد را نیز اضافه کنید. در این زمینه RX100 III نسبت به تغییرات بین دو مدل قبلی قدم بزرگتری به جلو برداشته است. این پردازنده سه تغییر اساسی در پردازش فایلهای JPEG دوربین ایجاد کرده است: شارپ سازی دقیقتر با تکنولوژی بازسازی جزئیات ‘Detail Reproduction Technology’، جبران خطای تفرق لنز با توجه به دیافراگم و کاهش نویز با توجه به محتویات عکس از جمله این بهبودها است. بالاتر از اینها، این پردازنده جدید دوازده عنوان عملکرد در منوها اضافه می کند که در دوربینها a7 وجود دارد و همچنین اخطار تصویری Zebra برای نور اضافی در عکس و یک سیستم قفل فوکوس پیچیده را برای سیستم فوکوس خودکار دوربین به ارمغان آورده است.
نهایتا آخرین نسخه رابط کاربری سونی امکان نصب نرم افزارهای مخصوص دوربین PlayMemories روی دوربین را فراهم کرده و امکاناتی مانند عکاسی متوالی در زمان را به دوربین اضافه میکند. همچنین نرم افزارهای کاربردی دیگری نیز آماده شده که بعضی از آنها رایگان هستند.
لنز جدید
دقیقا شبیه به "فاصله کانونی معادل"، دیافراگم معادل به این معنی است که با احتساب اندازه سنسور، این دوربین مشابه دوربینی با سایز سنسور متفاوت اما با همین دیافراگم عمل میکند. دیافراگم معادل بیان میکند که رفتار دو لنز از لحاظ عمق میدان نسبت به هم چگونه است. همچنین دیافراگم معادل نشان دهنده نوع عملکرد لنز در نور کم است، زیرا بیان می کند که چه مقدار نور روی سطح سنسور خواهیم داشت. به هر حال، تفاوتهای عملکرد سنسور به این معنی است که این عدد تنها به عنوان یک راهنما استفاده میشود، نه به عنوان یک مقیاس دقیق.
همانطور که در تصویر بالا دیده میشود، بین دوربینهای موجود در این رده و فاصله کانونیهای ۲۴ و ۲۸ میلیمتری تنها G1 X Mark II کانن دارای دیافراگم معادل بزرگتری است. RX100 II با فاصله کانونی شروع 28mm در شروع از هر دو دوربین G1 X II و RX100 III سریعتر است. بعد از آن G1 X II در نمودار از بقیه جلوتر است. در ۷۰ میلیمتری دوربین RX100 III تقریبا به اندازه یک گام سریعتر از رقبا است.
البته بازه فاصله کانونی ۷۰-۲۴ میلیمتری مور علاقه همه نیست و با توجه به نمودار بالا دیده میشود که رقبا دارای بازه فاصله کانونی بهتری هستند، به خصوص که این دوربین به محدوده ۱۳۵-۸۰ میلیمتری که بهترین فاصله کانونی برای پرتره است نمیرسد. البته روی دوربینهای فول فریم بازه ۷۰-۲۴ میلیمتری برای دههها محدوده زوم استاندارد محسوب میشده و به عنوان یک محدوده فاصله کانونی همهکاره میتواند مورد نظر باشد.
منبع: Dpreview
با تشکر از سایت زیبا و مفیدتون یه سوال هم برام مشکل ساز شده چون می خوام یه دوربین بخرم توی این قضیه موندم و اونم اینه که آیا دیافراگم توی تمام دوربینهای عکاسی برابرند یا نه منظورم اینه که همانطور که یه لنز مثلا ۵۰ م م روی یه دوربین فول فریم , معادل یه لنز ۷۵ م م روی یه دوربین APS-C هست آیا دیافراگم مثلا F/1.8 روی دوربین APS-C , معادل دیافراگم F/2.7 روی فول فریم هست ?مثلا دوربین پاناسونیک لومیکس DMC-LX7اندازه سنسورش ۱/۱.۷ هست و بازترین دیافراگم اون در وایدترین فاصله کانونیش F1.4 هست که در ظاهر یه شاهکار برای هچمین دوربینی در این سطح هست اما با توجه به تحقیقی که در سایتهای مختلف کردم و همچنین بر اساس گفته عکاس مشهور جهان آقای برایان پترسون در کتاب “نورسنجی در عکاسی” ترجمه آقای محمدرضا شهبازی که خودشون نیز نویسنده و مترجم همین مطلب هستند که درباره دوربین سونی RX100 بود این دیافراگم باید معدل گیری بشه با دوربینهای فول فریم برای مثال همین دوربین پاناسونیک بازترین دیافراگمش معادل تقریبا F/6.4 در دوربینهای فول فریم میشه که عملا دوربین کندی میشه اما بعضی ها هم مخالف این مطلب هستند و به این باورند که هر دیافراگمی روی لنز استاندار خودش سنجیده میشه یعنی مثلا دیافراگم F1.8 روی هر دوربینی باشه چه فول فریم چه کراپ فاکتور هیچ فرقی نداره حالا من موندم کدام دیدگاه درست تره اگه آقای شهبازی خودشون جواب بدن ممنون میشم با تشکر
سلام
اثر دیافراگم روی دوربینهای مختلف از لحاظ نور یکسان است. یعنی در شرایط ایزو و شاتر یکسان، به فرض با دیافراگم F/5.6 هر دوربینی با هر سایز سنسوری مقدار مساوی نور به سنسور میرسد و بنابر این تصاویر با روشنایی یکسان ثبت میشود. لذا دیافراگم F1.4 از لحاظ برخورداری از نور بیشتر در شرایط کم نور یک مزیت بزرگ برای دوربین است.
ضمنا می دانیم که دیافراگم روی عمق میدان نیز تاثیر گذار است که این اثر نیز ربطی به سایز سنسور ندارد (البته اگر یکی بودن میدان دید مهم نباشد).
اما مساله اصلی این است که اگر بخواهید میدان دید و عمق میدان مساوی در دو عکس فول فریم و دوربین کراپ دار داشته باشید، عملا دیگر دیافراگم نمی تواند مساوی باشد و باید روی دوربین کراپ دار، از لنزی با فاصله کانونی کمتر و دیافراگم بازتر برای داشتن همان میدان دید و عمق میدان استفاده کنید. افزایش نور در چنین شرایطی را با کاهش ایزو یا افزایش سرعت شاتر نسبت به قبل میشود جبران کرد.
ولی اگر بحث میدان دید و پرسپکتیو در میان نباشد، اثر دیافراگم از لحاظ نور و عمق میدان در دوربینهایی با سایز سنسور مختلف تفاوتی ندارد. البته در این مقایسه فرض شده لنز یکسان باشد وگرنه اگر لنزها متفاوت باشند، ممکن است بخاطر شرایط اپتیکی لنزها اثر دیافراگمها از لحاظ نور و عمق میدان کمی تفاوت داشته باشد.
آقای شهبازی از شما ممنونم واقعا بسیار روان وساده و کاملا قابل فهم وگیرا توضیح دادید با این توضیحی که دادید احتمالا منظور آقای پترسون رو فهمیدم که در صفحه ۵۴-۵۵ کتاب نورسنجی در عکاسی که ترجمه خود شماست جایی که میگه:(معمولا لنز۷-۲۱در دوربینهای لنزثابت معادل لنز زوم ۳۸-۱۵۵ میباشد لنز۹-۷۲ برابر۳۵-۲۸۰میلی متر میباشد وززمانیکه دوربینتان را روی F2.8تنظیم میکنید معادل F11دریک دوربینSLRمیباشد وF11شما درواقع روی دیافراگم بالای ۶۴ درSLR میباشد..) پس منظور ایشان که می گویند F2.8 معادل F11 در یک دوربین SLR می باشد مقدار نور مساوی رسیده به سنسور و در نتیجه ثبت تصاویر با روشنایی یکسان در سایز سنسور متفاوت نیست بلکه منظور ایشان از این معادل گیری در میدان دید و عمق میدان مساوی است چون با توضیحات شما مثلا F2.8 روی هر سایز سنسوری باشه (از کوچکترین سنسور تا فول فریم) به طور کاملا مساوی و به یک اندازه نور به سنسور می رسه حتی با توضیح شما دیافراگم روی عمق میدان در سایز سنسورهای متفاوت تاثیری نداره مگر اینکه این عمق میدان همراه با میدان دید یکسان باشه که دیگه دیافراگم یکسان تاثیری نداره و باید از لنز و دیافراگم معادل استفاده بشه با زهم تشکر از توضیحات مفیدتون آقای شهبازی امیدوارم که درست فهمیده باشم