klein_moriyami_banner_0


گالری تیت مدرن بریتانیا در لندن در قالب تازه‌ترین نمایشگاه خود از ۱۹ مهرماه تا اول بهمن‌ماه سالجاری میزبان آثاری از دو تن از بزرگان دنیای عکاسی مستند و خیابانی شده است.
در بخش نخست این نمایشگاه آثاری از ویلیام کلاین (متولد ۱۹۲۸ در نیویورک آمریکا) یکی از تاثیرگذارترین عکاسان تاریخ عکاسی به معرض بازدید عموم گذاشته شده است. ویلیام کلاین با نگاهی دقیق و جستجوگر در جهان اطرافش با تصاویری سیاه و سفید ایدئولوژی، سیاست، فرهنگ و زندگی اجتماعی را در بیشتر آثارش در هم می‌آمیزد. او که چندان پایبند تکنیک‌های کلاسیک عکاسی نیست حتی برخی عکس‌هایش را با نقاشی و طراحی در هم آمیخته و از آنجا که عاشق سینما هم بوده، چند فیلم تجربی و مستند هم ساخته ولی عمده‌ی شهرتش را مدیون کار به عنوان عکاس مستند و مد است.

او در طول بیش از شش دهه دوران کاری خود در گستره‌ی بزرگی از شهرهای دنیا از رم و پاریس تا نیویورک و الجزیره و توکیو مناسبت‌ها و احوال آدم‌هایی را روایت می‌کند که از فرهنگ‌ها و جوامع گوناگون می‌آیند. گالری تیت مدرن ضمن نمایش عکس‌های این عکاس مشهور کتاب نفیسی از عکس‌های او را نیز به چاپ رسانده است. این گالری معتبر همچنین در فیلم کوتاهی مروری بر شرح زندگی کاری و آثار این هنرمند بزرگ دنیای عکاسی داشته است.
این عکاس آمریکایی بیشتر عمر خود را در فرانسه گذرانده و همیشه در آثارش از منتقدان سرسخت جامعه‌ی آمریکایی و سیاست خارجی دولت آن کشور بوده است. او نخستین بار با عکاسی مد برای مجله‌ی ووگ به شهرت رسید و آثارش به عنوان نگاهی نوگرایانه به پدیده‌ی مد مورد تحسین بسیار قرار گرفت.

در بخش دوم نمایشگاه نیز آثاری از دایدو موری‌یاما (متولد ۱۹۳۸ در اوزاکای ژاپن) ضمن چاپ در کتابی نفیس از سوی این گالری به معرض تماشای عموم نیز گذاشته شده است. موری‌یاما مشهورترین عضو جنبش نوگرای دهه‌ی ۱۹۶۰ در عکاسی ژاپن است که به گمان دست‌اندرکاران گالری تیت مدرن و برخی منتقدین هنری آثارش تا حدود زیادی تحت تاثیر عکس‌های ویلیام کلاین قرار دارند. موری‌یاما به دلیل خلق عکس‌هایی سیاه و سفید با کنتراست بالا، وضوح کم، زاویه‌های غریب و حساسیت بالا از زندگی خیابانی به خصوص در توکیو مشهور است.
او که خود را عاشق شهرها می‌داند همواره با دوربین کامپکتش در خیابان‌ها گشت می‌زند و در واقع شهر بستر اصلی هنرورزی اوست. در فیلم کوتاهی که گالری تیت درباره‌ی او تهیه کرده او اشاره می‌کند که همیشه با دوربین کامپکت عکس می‌گیرد به این دلیل که این دوربین‌ کوچک مردم را معذب نمی‌کند و باعث جلب توجه و جدی گرفتن عکاس نمی‌شود.