Yasser Alwan © 
 

 کنفرانس سه روزه‌ای با موضوع بررسی تاریخ عکاسی خاورمیانه، شمال آفریقا و برخی کشورهای آسیایی با حضور پژوهشگران ایرانی از ۱۷ اسفندماه ۹۳ در ابوظبی امارات برپا شده است. 

 این برنامه با عنوان «زمینه‌های در حال تغییر عکاسی: تاریخ نوظهور و کاربردهای جدید» توسط مرکز عکاسی (Akkasah) شعبهٔ ابوظبی دانشگاه نیویورک در این شهر امارات برپا می‌شود. در نخستین روز این همایش پژوهشگران و تاریخ‌نگاران مختلفی به ارائهٔ مقالات و یافته‌هایشان می‌پردازند. 
 
 در میان مهمانان روز اول این همایش نام محمدرضا طهماسب‌پور – تاریخ‌نگار و پژوهشگر ایرانی تاریخ عکاسی قاجار – هم به چشم می‌خورد. او در این برنامه مقاله‌ای پژوهشی تحت عنوان «عکاسی و زندگی روزمره در دوران قاجار (۱۸۶۰-۱۹۲۵)» ارائه خواهد کرد. 
 
  محمدرضا طهماسب‌پور در بخشی از این مقاله می‌نویسد: «توانایی تکنیکی مواد حساس و دوربین‌های عکاسی در سال‌های پایانی دوران قاجار، این امکان را فراهم کرد تا عکس‌هایی به صورت مستند از مردم عادی در کوچه و بازار تهیه شود. تحولات مربوط به انقلاب مشروطه و حضور فعال مردم عادی در این پدیدۀ بزرگ اجتماعی در سال‌های آغازین ۱۹۰۰ میلادی سبب شد تا تودۀ مردم به عنوان موضوع اصلی عکس‌های این دوران در مقابل دوربین عکاسی قرار بگیرند. 

  گسترش عکاسی در سراسر کشور و آسانی تهیهٔ عکس با دوربین‌های فوری و نیز توانایی مردم عادی طبقهٔ متوسط در تهیهٔ دوربین عکاسی، عکس‌هایی جالب از زندگی خصوصی در میان خانواده‌های ایرانی را در سال‌های پایانی دوران قاجار به ارمغان آورده است. بررسی و تحلیل این عکس‌ها که تاریخ مصوری از زندگی مردم ایران را در دوران نوپایی، رشد و تکامل عکاسی در بردارد، آگاهی‌های بسیاری در زمینه‌های گوناگون در اختیار پژوهشگران رشته‌های گوناگون به ویژه علوم انسانی قرار می‌دهد.» 

  محمدرضا طهماسب‌پور متولد ۱۳۴۵ در اهواز و دانش‌آموختهٔ مقطع کار‌شناسی ارشد عکاسی از دانشگاه هنر تهران و کارشناسی عکاسی از دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. تمرکز عمدهٔ وی در این سال‌ها بر روی انجام پژوهش‌هایی در تاریخ عکاسی ایران با تألیف کتاب، مقاله و برپایی نشست‌ها و سخنرانی‌هایی در داخل و خارج کشور بوده و هم‌اکنون از مشاوران ثابت بنیاد بین‌المللی مطالعات قاجار (IQSA) و پروژهٔ اینترنتی «دنیای زنان در دوران قاجار» دانشگاه هاروارد است. کتاب‌های «ناصرالدین، شاه عکاس»، «از نقره و نور» و «ایتالیایی‌ها و عکاسی در ایران» از تالیفات وی در زمینهٔ تاریخ عکاسی ایران به شمار می‌رود. 
 
  از دیگر سخنرانان این همایش سه روزه می‌توان به میترا عباسپور – پژوهشگر، کیوریتور مستقل مقیم نیویورک و از مسئولین سابق کیوریتوری بخش عکس موزهٔ موما (۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴) اشاره کرد. علی بهداد از دانشگاه UCLA آمریکا، شهید العلم – عکاس سرشناس بنگلادشی- و کاترین داوید به عنوان دیگر سخنرانان این مراسم معرفی شده‌اند.