بیشتر دوربین های دیجیتال اتوماتیک از نورسنج متوسط گیر مرکزی استفاده میکنند. در این نوع نورسنج اهمیت بیشتر به ناحیه مرکزی کادر داده میشود تا به اطراف آن.
این نوع نورسنجی همیشه بهترین حالت ممکن نیست و ممکن است سوژه در محل مناسب قرار نگیرد. در چنین شرایطی معمولا منوالها توصیه میکنند که ابتدا دوربین را روی سوژه فوکوس نمایید و سپس کادر مورد نظرتان را بگیرید. بیشتر دوربینها از شاتر دو مرحلهای استفاده میکنند، هنگامی که شاتر تا نیمه فشرده شده است فوکوس و نور را تنظیم میکنند و هنگامی که تا آخر فشرده شوند عکس گرفته میشود. در این سیستم هرآنچه که در مرکز تصویر باشد و فوکوس روی آن انجام شود، نور نیز روی آن تنظیم خواهد شد و بنابر این جسمی که در مرکز قرار دارد تاثیر زیادی بر کل تصویر خواهد گذارد.
در بعضی شرایط نتیجه چندان مطلوب نیست، ممکن است سوژه خوب نورسنجی و فوکوس شده باشد، ولی بقیه عکس دارای نور زیاد یا کم باشد. با در نظر گرفتن شرایط می توان با گرفتن عکس بعد از تنظیم فوکوس و نورسنجی خودکار و ترکیب بندی دوباره، نتیجه بهتری گرفت. برای فهم بهتر این موضوع به دو عکس زیر دقت نمایید.
فوکوس و نورسنجی خودکار در مرکز کادر انجام شده
فوکوس و نورسنجی روی شاخه واقع در بالای سمت چپ صورت گرفته و تصویر دوباره ترکیب بندی شده است
تصاویر بالا با چند ثانیه فاصله گرفته شدهاند. در تصویر اولی عکاس ابتدا کادر را اتخاب کرده و عکس را گرفته است. چون تنظیم فوکوس و نورسنجی خودکار در مرکز تصویر انجام شده است تصویر شارپ بوده و اشیاء واقع در جلو بخوبی نورسنجی شدهاند. ولی یک جزء مهم و جالب عکس یعنی سقف سبز رنگ خانه و آسمان با نور بیش از حد گرفته شده است. دلیل آن ساده است، نورسنج دوربین این صحنه را بر اساس سوژه تاریکتر و جذب کننده نور، یعنی درخت واقع در جلوی تصویر نورسنجی نموده است. چون نورسنج اهمیت بیشتر را به این ناحیه از کادر داده است، پس زمینه کمی پرنور شده و رنگ سبز سقف تقریبا ناپدید شده است.
برای گرفتن عکس پایینی، تنظیم نور و فوکوس با گرفتن مرکز دوربین روی آسمان و شاخهها در بخش بالای سمت چپ انجام شده است. سپس با نگه داشتن شاتر تا نیمه، کادر بندی تصویر دوباره مثل عکس اولی انجام شده است. چون ناحیه انتخاب شده در مرکز دارای ترکیب بهتری از درخت و آسمان است، نتیجه کار عکسی است که نورسنجی بهتری دارد. بهبود نتیجه کار را میتوان با توجه به سقف ساختمان فهمید که اکنون به رنگ سبز واقعیاش دیده میشود.
مطلب بسیار مفیدی است .دمتان گرم 🙂
یعنی تمایلی ندارید دیگه آقای شهبازی؟؟! واقعا حیف شد!جدا خیلی مشتاق همکاری شما بودیم…برای همین انقدر پی گیری کردیم…به هر حال موفق باشید
سلام…ایکاش دو_ سه ماه پیش که عکاسی میرفتم…با اینجا آشنا میشدم اما به نظرم….میتونم الان هم استفاده کنم…….مطالبتون فوق العاده به درد بخوره….دستتون درد نکنه………قاصدک…
khali khob bod mamnon