intro2_001.jpg

دوربین Nikon D3000 مدل دیگری از DSLRهای سطح entry-Level یا همان مبتدی نیکون است که به نقد و بررسی آن می‌پردازیم. البته قبل از آن این نکته را باید بگوییم که در سال‌های اخیر این مدل‌های DSLR مبتدی بسیار فراگیر و پر طرفدار شده‌اند. ممکن است واژه‌ی ‌entry-Level یا معادل فارسی آن "مبتدی" کمی شما را به اشتباه بیندازد و گمان کنید محدودیت‌های بسیاری در استفاده‌ی از آن‌ها وجود دارد و یا امکانات تنظیمات دستی کمی را ارایه می‌دهند، ولی باید بگوییم که چنین تفکری کاملا اشتباه است. در واقع می‌توان شروع چنین دوربین‌هایی را از سری REBEL کانن دانست و از آن زمان هم قیمت این دوربین‌ها پایین‌تر می‌آید؛ چرا که طرفداران بسیاری را جذب کرده‌اند. نیکون D3000 از چنین ویژگی‌هایی بیشتر برخوردار است. این دوربین علیرغم اینکه یک دوربین DSLR است؛ با در نظر گرفتن توانایی مبتدی‌ها طراحی شده است. در حقیقت هرکسی و در هر سطح تجربه‌ای از عکاسی می‌تواند از این دوربین استفاده کند. این دوربین از یک مود intelligent Guide (راهنمای هوشمند) بهره می‌برد که پس از دریافت درخواست شما برای گرفتن عکس مورد نظر به طور خودکار تنظیمات را بر روی بهترین حالت برای ثبت با کیفیت‌ترین عکس قرار می‌دهد. دوربین نیکون D3000 مجهز به یک سنسور تصویر ۱۰.۲ مگاپیکسلی DX Format، پردازشگر تصویر EXPEED، نمایشگر LCD 3 اینچی 240Kdot، توانایی عکاسی پیاپی ۳ فریم بر ثانیه و ۱۱ نقطه‌ی اتوفوکوس است.

allroundview_001.jpg

به نظر می‌رسد که طراحان در ساختن این دوربین دیدی متفاوت داشته‌اند. در عوض انباشته کردن امکانات و ویژگی‌های پیچیده در دوربین‌های DSLR که مبتدی‌ها هیچ گاه از آن‌ها استفاده نمی کنند؛ این بار نیکون از روند دوربین‌های دیجیتال کامپکت پیروی کرده است و با آوردن امکانات خودکار ثبت عکس‌های با کیفیت بالا را بسیار آسان‌تر ساخته است (توجه کنید که در دوربین‌های کامپکت امکان تعویض لنز وجود ندارد). این دوربین در حقیقت مدلی ارتقاء یافته از D60 است و همچنین نسبت خواهری با مدل گران قیمت‌تر D5000 دارد.
چیزی که در این دوربین واقعا جایش را خالی می‌یابیم یکی Live view (نمایش زنده) و دیگری نمایشگر LCD دوم در بالای دوربین برای مشاهده و تغییر دادن سریع تنظیمات است. هر دوی این امکانات در مدل‌های گران قیمت‌تر نیکون دیده می‌شوند. علاوه بر این‌ها ضبط ویدیویی HD و خروجی HDMI نیز ندارد. البته بابد توجه داشته باشیم که این یک مدل ارزان قیمت است و انتظار بیشتری نیز از آن نداریم.

D3000_hand2.jpg

وقتی که آن را در دست می‌گیرید، ساختار بدنه‌ی پلاستیکی آن کمی بزرگتر از دوربین پاناسونیک GH1 حس می‌شود. حتی پس از متصل کردن لنز استاندارد ۱۸-55mm VR باز هم سبک وزن است و به راحتی و با یک دست نیز می‌توانید آن را نگه دارید و عکس بگیرید. در مقایسه‌ی ظاهری و البته نه از قسمت عقب آن را بسیار شبیه به دوربین Canon EOS 500d می‌بینیم.
چیزی که در هنگام در دست گرفتن و استفاده‌ی از آن باید اشاره کنیم این است که جای خوبی برای سه انگشت پایینی دست راست وجود دارد و در حالی که آن‌ها به خوبی دوربین را نگه می‌دارند، انگشت اشاره در بالای دکمه‌ی شاتر آماده‌ی فرمان فشرده شدن بر روی آن است. راحتی چشم (eye-relief) منظره یاب نیز چندان چنگی به دل نمی زند. این بدین معنا است که برای دیدن راحت از درون آن نوک بینی شما به نمایشگر برخورد می‌کند. ولی با این حال بزرگ و روشن است و می‌توانید به راحتی عمل فوکوس دستی را با دقت بالا انجام دهید.

threequarters_back.jpg

با دکمه‌ی روشن و خاموشی که در کنار دکمه‌ی شاتر قرار دارد، عکاس می‌تواند در لحظه دوربین را روشن کند و به گرفتن اولین عکس خود بپردازد. نیکون D3000 در فوکوس کردن سرعت خوبی دارد. دوربین با استفاده از ۱۱ نقطه‌ی فوکوس 3D که در سراسر کادر قرار گرفته‌اند و فشرده شدن دکمه‌ی شاتر تا نیمه‌ی راه توسط کاربر این کار را انجام می‌دهد. پس از گرفتن عکس، تصویر اگر با فرمت JPEG باشد در ۲ ثانیه و اگر در فرمت RAW باشد در ۳ ثانیه بر روی کارت حافظه ذخیره می‌شود. اگر هم که در هر دو فرمت عکاسی کنید کمی زمان بیشتر خواهد بود.
عکاسی با فرمت غیر فشرده‌ی RAW نیز در این دوربین ارایه می‌شود. شما می‌توانید بین JPEG و RAW انتخاب کنید ولی اگر بخواهید از مود عکاسی همزمان آن‌ها استفاده کنید فقط سطح Basic فرمت JPEG و نه Fine آن قابل دسترسی خواهد بود. همانطور که از این دوربین‌ها انتظار می‌رود از کارت حافظه‌ی SD و SDHC پشتیبانی می‌کند. فناوری درونی تمیز کننده‌ی سنسور تصویر از باقی ماندن گرد و غبار بر روی سنسور جلوگیری می‌کند. این گرد و غبارها در هنگام تعویض لنز بر روی سنسور می‌نشینند و ممکن است باعث ایجاد لکه‌های تاریک در تصویر بشوند.
بیاییم بیشتر به ظاهر آن دقت کنیم. از روبرو مونت F لنز نیکون را مشاهده می‌کنیم که فلاش داخلی POP-UP در قسمت بالای آن قرار می‌گیرد. در شیب میان آن‌ها دو دکمه‌ی عملکردی قرار دارد. اولی به طور منطقی دکمه‌ای است که انتخاب‌های مربوط به فلاش را بر روی نمایشگر فرا می‌خواند. دومی مربوط به Self-timer دوربین است. در پایین آن‌ها دکمه‌ی آزاد کردن قفل لنز قرار دارد. به قسمت بالای دوربین که نگاه می‌کنیم کنترل‌ها خیلی شلوغ نیست و شما را سردرگم نمی‌کند. در قسمت سمت راست به طور واضح پیچ تنظیم را می‌بینیم که برای قرار دادن دوربین بر روی مود‌های مختلف عکاسی وجود دارد. ۱۳ مود مختلف برای تنظیم شدن وجود دارد که شامل مودهایی چون برنامه‌ریزی‌شده، تقدم شاتر، تقدم دیافراگم، دستی، راهنمای هوشمند و مودهای کاملا خودکار می باشد. بعلاوه یک مود غلاش خاموش نیز موجود است، بنابراین اگر در حالت خودکار کامل مایل به استفاده از فلاش نباشید می‌توانید دوربین را بر روی این مود قرار دهید. در آخر نیز شش مود صحنه‌ی پرتره، منظره، عکاسی از بچه‌ها، ورزشی، نمای نزدیک (ماکرو) و پرتره در شب وجود دارند. پس اگر مایل به تنظیمات دستی نیستید می‌توانید به راحتی نشانه بروید و عکس بگیرید.

top_right.jpg

در قسمت بالای دوربین درست در جلوی کنترلر چرخنده و عقب دکمه‌ی شاتر که خود آن نیز بوسیله‌ی دکمه‌ی روشن و خاموش احاطه شده یک جفت دکمه‌ی هم‌اندازه وجود دارند. سمت چپی که نام info بر روی آن درج شده است به طور منطقی به محض فشرده شدن به نمایش اطلاعات بر روی نمایشگر می‌پردازد. سمت راستی نیز دکمه‌ی Exposure Compensation یا جبران نوردهی است.
قسمت عقب دوربین توسط نمایشگر ۳ اینچی احاطه شده است که در بالای آن نیز منظره یاب اپتیکال قرار دارد که درست در کنار آن کنترل چرخنده‌ی تنظیم دیوپتریک برای چشم‌ها با توان‌های مختلف وجود دارد. قسمت عقب دوربین نیز چندان شلوغ از دکمه‌ها و کنترل‌ها نیست و حتی از حد معمول نیز کمتر است. در سمت چپ نمایشگر LCD چهار دکمه به صورت عمودی قرار گرفته‌اند که برای کاربران DSLR‌های نیکون چیزی آشنا است. از بالا دکمه‌های PlayBack، menu و دکمه‌های zoom و zoom back برای بزرگنمایی عکس‌های گرفته شده وجود دارند.
در قسمت سمت راست دوربین یک درب کشویی برای جایگاه کارت حافظه‌ی SD/SDHC وجود دارد. در حالی که در قسمت مخالف در طرف چپ جایگاه خروجی AV و USB وجود دارد که با یک درب لاستیکی پوشانده شده است. در قسمت زیرین دوربین نیز محل متصل کردن سه پایه به آن دیده می‌شود که کمی خارج از مرکز ساخته شده است. در همان قسمت نیز جایگاه باتری لیتیوم-یونی EN-EL9a به چشم می‌خورد.
دوربین D3000 همان کیفیتی را دارد که می‌توان از یک دوربین با برند Nikon انتظار داشت. این یک دوربین در سطح entry-level است که البته از بسیاری از رقبای خود مثل کانن 500d و 450d امکانات کمتری را در خود جای داده است ولی در عوض از قیمت کمتری نیز برخوردار است. همچنین بر اساس ویژگی‌های خودکار پیشرفته‌ای ساخته شده است که کار عکاسی را برای کاربرانی که علاقه‌ی کمتری به انجام تنظمیات دارند بسیار کارآمد می‌کند.

ویژگی‌های کلیدی
• سنسور تصویر DX-format با حساسیت موثر ۱۰.۲ مگاپیکسل
• نمایشگر LCD 3 اینچی ثابت ۲۳۰,۰۰۰ رنگ
• روبنده‌ی غبار سنسور تصویر خودکار (بوسیله‌ی لرزاندن و جریان هوا)
• ۱۱ نقطه‌ی فوکوس خودکار AF
• حساسیت ISO 100 تا ۱۶۰۰ (قابلیت ارتقاء تا ۳۲۰۰)
• عکاسی پیاپی ۳ فریم بر ثانیه (۶ عکس در حالت RAW و عکاسی JPEG نا محدود)
• موتور پردازشگر تصویر EXPEED
• بیشینه‌ی‌اندازه‌ی تصویر ۲۵۹۲×۳۸۷۲ پیکسل
• نسبت تصویر ۳:۲
• اندازه‌ی سنسور تصویر ۲۳.۶×۵.۸ mm
• تراکم پیکسل ۲.۷ MP/cm²
• سرعت شاتر از ۱/۴۰۰۰ تا ۳۰ ثانیه
• وزن ۵۳۶ گرم و ابعاد ۱۲۶×۹۷×۶۴ mm