یکی از هیجان‌انگیز‌ترین دوربین‌هایی که در سال ۲۰۱۲ عرضه شد  PowerShot G1 X کانن بود. این دوربین دارای سنسور ۱.۵" (که تنها ۲۰ درصد کوچکتر از APS-C بود)، لنز ۲۸-112mm و نمایشگر کاملا قابل چرخش و منظره‌یاب اپتیکی بود. نتیجه دوربینی جمع و جور بود که کیفیت تصاویری قابل رقابت با دوربین‌های SLR داشت.

    البته ضعف‌هایی هم داشت ا ز جمله این که محدوده دیافراگم F2.8-5.8 جالب نبود یا عملکرد فوکوس خودکار و حداقل فاصله فوکوس‌اش ناامید کننده بود، عکاسی پی‌درپی کندی داشت و باتری آن ضعیف بود.

image004


      کانن با ارایه نسخه  ‘Mark II’  دوربین PowerShot G1 X، سعی کرده  که ضعف‌های مدل قبلی را برطرف سازد. دوربین جدید G1 X II دارای لنزی سریع‌تر است و محدوده فاصله کانونی بیشتری  دارد و امکان عکاسی با فاصله کمتر از سوژه را فراهم کرده است. همچنین دارای سیستم فوکوس خودکار سریع‌تر و پیچیده‌تری است، عکاسی پی‌درپی آن بهبود یافته، دارای دو حلقه کنترل دوگانه اطراف لنز است و دارای Wi-Fi  و NFC است.

     نمایشگر این دوربین نیز مجددا طراحی شده است: اکنون این نمایشگر به جای چرخیدن به اطراف می‌تواند ۱۸۰ درجه به سمت بالا و ۴۵ درجه به سمت پایین بچرخد و کنترل لمسی نیز اضافه شده است. خود دوربین نیز به طور قابل توجهی کوچک‌تر از قبلی است و بیشتر به سری S نزدیک شده است. در این میان منظره‌یاب اپتیکی فدا شده است، اما جای نگرانی نیست می‌توانید یک منظره‌یاب الکترونیکی XGA EVF با قابلیت چرخش را به قیمت ۳۰۰ دلار خریداری کنید.


مشخصات کلیدی
–    سنسور نوع CMOS سایز ۱.۵" رزولوشن ۱۲.۸ MP
–    پردازنده دیجیک ۶
–    لنز با فاصله کانونی معادل ۲۴-۱۲۰ mm با دیافراگم حداقل F2.0-3.9
–    حلقه‌های کنترل دوگانه قابل برنامه‌ریزی
–    نمایشگر LCD  سایز ۳ اینچ قابل چرخش به بالا و پایین با رزولوشن ۱.۰۴ M نقطه
–    عکاسی پی‌درپی ۵.۲ fps
–    حفظ زاویه دید یکسان در نسبت تصویر ۴:۳ و ۳:۲
–    Wi-Fi با NFC با قابلیت کنترل از طریق گوشی هوشمند
–    ویدئوی ۱۰۸۰/30p
–    منظره یاب الکترونیک اختیاری XGA


مشخصه مهم در این دوربین سنسور ۱.۵" آن (۱۸.۷ x 12.4 mm ) است که ۵.۶ برابر بزرگ‌تر از سنسوری است که کانن در دوربینی مانند PowerShot G16 بکار برده است. البته این سنسور هنوز اندکی کوچک‌تر از سنسورهای APS-C است که در DSLRهای کانن استفاده می‌شود، اما خوب دوربین هم کوچک‌تر است.

     جالب است که سایز سنسور EOS-M را مقایسه کنیم که از لحاظ بدنه با G1 X II مشابه است: لنز سرخود و سنسور کوچک‌تر امکان این را فراهم کرده که این دوربین بسیار کوچک‌تر از سری M با یک لنز مشابه باشد.

     در حالی که تعداد پیکسل کل همان ۱۵ میلیون پیکسل و مشابه G1X است، G1 X Mark II تنها از ۱۳ میلیون پیکسل استفاده می‌کند.


image002


    ابعاد پیکسلی G1 X Mark II نشانگر آن است که تصویر از سنسوری با سطح تصویر بزرگ‌تر برش داده می‌شود و امکان زاویه دید یکسان برای نسبت تصویر‌های ۳:۲  و ۴:۳ را ایجاد می‌کند.

     تغییر مهم دیگر در بخش لنز اتفاق افتاده است. لنز کند معادل ۲۸-۱۱۲ با F2.8-5.8 روی G1X با لنز بهتر معادل ۲۴-120mm با دیافراگم F2.0-3.9 جایگزین شده است. استفاده از سطح سنسور کوچک‌تر باعث می‌شود که این اعداد را نتوان مستقیما مقایسه کرد، اما لنز جدید مطمئنا روشن‌تر است. حداقل فاصله فوکوس روی دوربین قبلی 20cm بود، اما لنز جدید می‌تواند روی جسمی در فاصله 5cm فوکوس کند. کانن همچنین سیستم فوکوس خودکار را بهبود داده است و ادعا می کند که سریع‌ترین فوکوس در خانواده دوربین‌های فشرده کانن را دارد .

image003


نقاط قوت دوربین
–    کیفیت تصویر بسیار خوب
–    لنز سریع با محدوده کانونی خوب و قابلیت ایجاد عمق میدان بسیار باریک
–    بدنه محکم با امکان انتخاب دو دستگیره بدنه مختلف
–    سه دکمه کنترل
–    نمایشگر ۳ اینچی LCD با قابلیت گردش ۱۸۰ درجه به بالا برای پرتره از خود
–    قابلیت برنامه‌ریزی بالا (دکمه‌ها، گردونه‌های کنترل و منوها)
–    فیلتر تیره خاکستری (ND) درونی
–    دارای میدان دید ثابت در نسبت تصویر ۳:۲ و ۴:۳
–    فوکوس خودکار خوب در حین فیلمبرداری و امکان کنترل فوکوس با صفحه لمسی
–    مشخصات Wi-Fi جامع

معایب

–    نویز زیاد در نواحی تیره تصویر در فایل RAW
–    از دست رفتن ناگهای نواحی روشن در تصویر
–    تمایل مدهای برنامه‌ریزی شده به استفاده از دیافراگم‌های باز باعث محو شدن بکگراند می‌شود
–    سیستم فوکوس در شرایط کم کنتراست/کم نور به مشکل بر می‌خورد
–    عدم امکان استفاده از مد دستی فوکوس و نورسنجی حین فیلمبرداری
–    سرعت عکاسی پی‌درپی حین عکاسی RAW جالب  نیست
–    ویدئوی رزولوشن پایین دارای موجدار شدن تصویر (Moire) زیادی است
–    عمل باتری ضعیف


نتیجه‌گیری کلی
از لحاظ کیفیت تصویر به واسطه سنسور بزرگ این دوربین مسلما از سایر دوربین‌های فشرده کانن بهتر است، اما در این رده از دوربین‌ها رقبایی در بازار وجود دارد که مثلا می‌توان از دوربین سونی DSC-RX100II نام برد. از لحاظ مشخصات دوربین G1X II بخاطر سنسور بزرگ‌تر و لنز سریع‌تر باید تصاویر بهتری داشته باشد، اما عملا در تمام شرایط این گونه نیست. اگر عکاسی پرتره برای شما مهم باشد، G1 X II بخاطر ایجاد عمق میدان باریک از تمام دوربین‌های فشرده موجود در بازار بهتر است.

   یکی از مشخصاتی که این دوربین عملکرد درخشانی دارد کیفیت تصویر است. به لطف سنسور بزرگ و لنز سریعی که این دوربین دارد، می توانید تصاویری در حد دوربین‌های رده متوسط SLR از این دوربین انتظار داشته باشید – حتی در حساسیت‌های بالا.  بنابر این ممکن است انتظار داشته باشید با عکاسی RAW جزئیات بیشتری برای پرینت‌های بزرگ‌تر فراهم کنید.

   در مقایسه با نزدیک‌ترین رقیب این دوربین یعنی Sony Cyber-shot DSC-RX100 II انتظار می‌رود کیفیت تصاویر کانن بخاطر سنسور بزرگ‌تر و لنز سریع‌تر بهتر باشد. اما نتایج دقیقا مطابق انتظار نیست. چون G1 X II دارای نویز پایه بالایی است که باعث می‌شود بخاطر نویز بالایی که در نواحی تیره دارد در پردازش فایل خام چندان جزئیات بیشتری به دست  نیاید. بنابر این هر چند سنسور کانن بزرگ‌تر از سونی است، اما سنسور مدرن‌تر سونی نسبت به سنسور کانن بسیار بهتر عمل می‌کند.
مشخصات فیلمبرداری G1X II نا امیدکننده است و کیفیت فیلم‌ها وضعیت بدتری دارد. ویدئوها رزولوشن ضعیفی دارد و دارای موج زیادی است. کیفیت صدا خوب است، هر چند تنظیمی برای سطح صدا یا ورودی میکروفون ندارد.

    بنابر به طور کلی می‌توان گفت G1 X II دوربین بسیار خوبی است، اما بخاطر عدم عملکرد درخشان در مورد محدوده دینامیکی ، عملکرد نامطمئن در حالت تنظیمات برنامه‌ریزی شده، حالت فیلمبرداری متوسط و عمر باتری کم دوربین عالی به حساب نمی‌آید. در مقایسه اگر کیفیت تصویر اولویت اصلی شما باشد و قدرت زوم و عمق میدان کم این دوربین کانن چندان برایتان مهم نیست، نزدیک‌ترین رقیب این دوربین RX100 II می‌تواند هم از لحاظ عکس و هم فیلم انتخابی عالی باشد.

    در مقایسه G1 X II با دوربین‌های SLR مساله اندکی پیچیده‌تر خواهد شد. به هر حال دوربین‌های با قابلیت تعویض لنز کیفیت تصویر و محدوده دینامیکی بهتری دارند. اما پیدا کردن لنزی نزدیک به آنچه روی G1 XII وجود دارد، هم گران‌تر خواهد بود و هم بسیار سنگین‌تر.


منبع: DPreview