مجید حجتی. از مجموعه «سکوتآباد»، مقام اول دسته منظره، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱
جایزه عکاسی سونی (Sony World Photography Awards) بهعنوان یکی از بزرگترین و پرمخاطبترین مسابقات عکاسی در جهان هر سال پذیرای هزاران عکاس از نقاط مختلف جهان است. این رقابت با مجموع ۳۰ هزار دلار جوایز نقدی بهاضافهی اهداء جدیدترین تجهیزات عکاسی سونی و پوشش گستردهی جهانی، توجهات زیادی را به خود جلب کرد.
رقابت امسال در چهار بخش اصلی حرفهای، آزاد، جوانان و دانشجویان، بهاضافهی بخشهای ویژهی زنان، آمریکای لاتین و جوایز ملی و منطقهای برگزار شد. هزاران عکس از عکاسان سرتاسر جهان در این رقابت شرکت داشتند که در نهایت، بیش از ۱۰۰ عکاس در فهرست برگزیدگان (shortlist) جای گرفتند و جایزه «عکاس سال» این رقابت به مجموعهی عکاس بریتانیایی کرِیگ ایستن با عنوان Bank Top تعلق گرفت (تماشای مجموعه).
اما همچنین امسال سال درخشانی برای عکاسان ایرانی شرکتکننده در این رقابت بود. با نگاهی به فهرست برگزیدگان مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ نام بیش از ده عکاس ایرانی به چشم میخورد که از رشد و موفقیت عکاسان ایرانی در این رقابت جهانی خبر میدهد. در ادامه نگاهی داریم به آثار برگزیده عکاسان ایرانی در مسابقه بینالمللی عکاسی سونی ۲۰۲۱.
مجید حجتی – مجموعه «سکوتآباد»، مقام اول دسته منظره، بخش حرفهای
مجید حجتی با مجموعه «سکوتآباد» (Silent Neighborhoods) موفق به کسب مقام اول دستهی منظره، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ شد. در بیانیهی این مجموعه آمده است:
«هر چیزی در زندگی از برداشتها و احساساتی از گذشته و آنچه امروز بر ما رخ میدهد تشکیل شده. بافتی که دیروز یک شکل داشت، امروز با شکل جدیدی ظاهر میشود. تمامی موجودات همچنان برای نجات خود در تقلا و ستیز اند. طبیعت میدان نبرد است. نیروهای جهان بسان گذشتهاند؛ امواج دریا، طوفانها، خود زمین. اما در نهایت این انسان است که هر جایی میرود، هر چیزی را طلب میکند، و به جهان ثابت میکند که دوام میآورد. ما برای زندگی در تقلاییم، برای به دست آوردن و مهار کردن، حتی پیش از آن که بدانیم خود را چه صدا کنیم.
گمان میکنیم که برای همیشه دوام خواهیم آورد و از این رو شکار میکنیم، میسازیم و میپوشیم، ایدهها و ابزارهامان طی سالها دگرگون میشوند اما هیچگاه شیوهمان را تغییر نمیدهیم. بیشتر و بیشتر دنبال کردیم و چیزی همیشه پشت سر جا ماند. خانهها خالی شدند، صندلیها خالی و لباسها نپوشیده، حتی دکمههای پیراهن گم شد. برای جاودانگی مسابقه دادیم، با علم به این که زندگی گذراست، چراغهایی پشت سر میگذاریم چنان که بگویند زمانی زنده بودیم. اینجا سکوتآباد است: مکانهای خالی از حضور انسان. همهمهی سکوتشان را میتوان هر جایی شنید—اما اینجا در این مکانها ما محکوم به نشنیدنیم.» (تماشای مجموعه)
محمدحسین مددی – مجموعه «شهری زیر غبار»، مقام دوم دسته محیط زیست، بخش حرفهای
محمدحسین مددی با مجموعه «شهری زیر غبار» (A City Under Dust Clouds) موفق به کسب مقام دوم دسته محیط زیست، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ شد. در بیانیهی این مجموعه آمده است:
«بنا بر آمار سازمان جهانی بهداشت، اهواز دائماً در فهرست بدترین شهرها از نظر آلودگی هوا قرار گرفته و در دههی گذشته بارها در بالای این فهرست قرار داشته است. منابع صنعتی، که اصلیترینشان پالایشگاهها و سایر بخشهای صنعت عظیم پتروشیمی در استان خوزستان است، و نیز طوفانهای عظیم گرد و غبار، اصلیترین عوامل آلودگی هوا هستند. کیفیت بد هوا تأثیر قابل توجهی بر زندگی ساکنان اهواز دارد. هر سال، هزاران نفر برای درمان مشکلات تنفسی به مراکز درمانی مراجعه میکنند. آلودگی هوا همچنین نرخ مهاجرت از این شهر را افزایش داده، سرمایهگذاری و گردشگری را محدود کرده، به زیرساختها آسیب زده و بر میزان بالای مصرف برق و آب در این شهر افزوده است.» (تماشای مجموعه)
فرزام صالح – مجموعه «پشت بام»، مقام سوم دسته ورزش، بخش حرفهای
فرزام صالح با مجموعه «پشت بام» (Rooftop) موفق به کسب مقام سوم دسته ورزش، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ شد. در بیانیهی این مجموعه آمده است:
«در ماه مارس ۲۰۲۰، در واکنش به همهگیری کوید۱۹، دولت ایران دستور به بسته شدن تمامی مکانهای ورزشی و باشگاههای ایران داد. به دنبال اجرای این دستور، ورزشکاران در ایران برای حفظ سلامتی و آمادگی فیزیکی و ذهنی خود در پشت بام خانههایشان به تمرین کردن ادامه دادند.» (تماشای مجموعه)
مهرداد فتحی – مجموعه «آلاداغلار (کوههای رنگی)»، از آثار منتخب دسته منظره، بخش حرفهای
مهرداد فتحی با مجموعه «آلاداغلار (کوههای رنگی)» (Ala Daghlar (Colourful Mountains)) بهعنوان اثر منتخب (shortlist) دسته منظره، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ انتخاب شد. در معرفی این مجموعه میخوانیم:
«برای من، بهعنوان یک طرفدار ژانر علمیتخیلی، سفر و عکاسی، کشف مکانهای جدید شبیه وارد شدن به یک جهان موازی است. آلاداغلار (کوههای رنگی) یک پدیدهی طبیعی شگفتانگیز است که در آذربایجان ایران کشف شده. این کوهها، که منطقهای بهمساحت حدوداً ۷۰ کیلومتر مربع را در بر میگیرند، از شهر ماهنشان در استان زنجان آغاز شده و تا بخشهایی از آذربایجان شرقی امتداد مییابند. بنابر نظر زمینشناسان، قدمت این کوهها به ۱۵ میلیون سال قبل باز میگردد زمانی که برکهها پر از رسوب آهن بود و رنگ مواد معدنی و رسوبات آنها در این کوهها ماندگار شد طوری که آنها را بهشکل نوارههای چند رنگی میبینیم.» (تماشای مجموعه)
صمد قربانزاده – مجموعه «سکوت طبیعت»، از آثار منتخب دسته منظره، بخش حرفهای
صمد قربانزاده با مجموعه «سکوت طبیعت» (Nature Silence)، بهعنوان اثر منتخب (shortlist) دسته منظره، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ انتخاب شد. در معرفی این مجموعه آمده است:
«این مجموعه نواحی خشکشدهی دریاچه ارومیه را نشان میدهد، جایی که چیزی جز سکوتی وحشتناک از آن باقی نمانده.» (تماشای مجموعه)
نیلوفر محمودیان – مجموعه «بازیابی»، از آثار منتخب دسته خلاقه، بخش حرفهای
نیلوفر محمودیان با مجموعه «بازیابی» (Retrieval) بهعنوان اثر منتخب (shortlist) دسته خلاقه، بخش حرفهای مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ انتخاب شد. محمودیان در معرفی این مجموعه آورده است:
«من عکاسی را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران خواندم. ما ایرانیان، همچنان باید باورهایی را بپذیریم که انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ را پیش برده. این شامل سانسور تصاویر بدن زنان در کتابهای عکاسی منتشرشده بین سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۸ میشود – چیزی که مطالعه و فهم تصاویر را بسیار سختتر از آنچه باید باشد میکند. بنابراین، تصمیم گرفتم تغییراتی ایجاد کنم و واقعیتی را نشان دهم که در پس سانسور قرار گرفته، و نشان دهم که نگاه کردن به بدن یک زن کار نادرستی نیست.» (تماشای مجموعه)
برگزیدگان بخش آزاد
در بخش «آزاد» مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱، که به رقابت تکعکسها اختصاص دارد، نیز شاهد موفقیت عکاسان ایرانی هستیم. در دستهی خلاقه، علی جمشیدی و علیرضا موحدی، در دستهی سبک زندگی حامد رحمتی، در دستهی معماری فرشید احمدپور و در دستهی منظره مهدی پارسائیان بهعنوان اثر منتخب (shortlist) بخش آزاد مسابقه عکاسی سونی ۲۰۲۱ انتخاب شدند.
برای تماشای تمامی آثار برگزیده در این رقابت، به وبسایت رسمی مسابقه عکاسی سونی مراجعه بفرمایید.
سلام بسیار عالی بود 👏👏👏 سپاس از شما 🙏