سازمان زیباسازی شهرداری تهران با مشارکت کمیتهٔ مردم نهاد پیگیری حفاظت از خانههای تاریخی شهر تهران، انجمن دوستدارن میراث تهران و خانهٔ هنرمندان ایران دومین جشنوارهٔ عکاسی بافت تاریخی «تـه ران» را با موضوع زندگی در بازار تهران برگزار میکند.
مقدمه: «تَه ران» یعنی دامنهٔ گرم دشت پهناوری است که در میان کوههای اطراف گود به نظر میرسیده است و در مقابل شمران یا شمیران و دامنه کوهای مهران قرار گرفته است.
آغا محمدخان قاجار (مؤسس سلسلهٔ قاجاریه) که بعد از مرگ کریمخان زند، در اول فروردین سال ۱۱۶۵ ه. ش بر تخت سلطنت نشست، نخستین بار تهران را به عنوان پایتخت اعلام کرد. تهران در زمان فتحعلیشاه قاجار آبادتر شد و به استناد کتب تاریخی جمعیت آن در زمان ناصرالدین شاه قاجار به صد و پنجاه هزار نفر رسید. تهران قدیم از پنج محله به نامهای ارگ، عودلاجان، سنگلج، چاله میدان و بازار تشکیل میشد. جهانگردان و دیپلماتهای خارجی مقیم تهران، از اواخر قرن نوزدهم، بازار مسقف این شهر را به عنوان دیدنیترین نقطه پایتخت ایران توصیف کردهاند، بازاری که تجارت تمامی تولیدات داخلی و کالاهای وارداتی کشور بدان ختم میشد و صنایع کوچک شهری در آن شکل میگرفتند.
مجموعه بازار تاریخی تهران در بافت قدیمی و تاریخی شهر واقع شده و چون گذشته مهمترین مرکز تجاری و بازرگانی است. بازار تهران همراه دیگر بناهای تاریخی محدود خود مانند مسجد شاه (امام)، مسجد جامع، خانه کوچه هفت تن و …از مجموعههای مهم تاریخی، اجتماعی و هنری شهر تهران محسوب میشود.
پس از برگزاری نخستین دوره جشنواره عکاسی بافت تاریخی «ته ران» با رویکرد زندگی در محلات قدیم، سازمان زیباسازی شهر تهران با مشارکت کمیته مردم نهاد پیگیری حفاظت از خانههای تاریخی تهران و انجمن دوستداران میراث تهران در راستای نمایش اهمیت تاریخی و ضرورت توجه به بازار تهران به عنوان یکی از ۵ محله هسته اصلی تاریخی تهران و مرکز مهم فرهنگی، اقتصادی، مذهبی و اجتماعی شهر تهران، دومین جشنواره عکس بافت تاریخی «ته ران» با محوریت «زندگی در بازار تهران» را برگزار میکنیم.
در این راه کمیسیون ملی یونسکو ایران، کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم)، خانه هنرمندان ایران، خانه عکاسان ایران، انجمن عکاسان میراث فرهنگی، روزنامه همشهری، گروه مجلات همشهری، سازمان بسیج بازار تهران و حمایت تجار، فرهیختگان مذهبی بازار، فرهنگ دوستان و علاقه مندان به میراث بازار تهران به منظور حفظ «فرهنگ اسلامی»، «هویت ملی»، «معماری اصیل ایرانی» را همراه خود داریم.
بدین وسیله از کلیهٔ علاقهمندان، هنرمندان عکاس و مجموعهداران عکسهای قدیمی بازار تهران دعوت میشود تا با ارسال آثار خود در این رویداد ما را همراهی کنند.
محدوده: بافت تاریخی بازار تهران که از شمال خیابان ۱۵ خرداد غربی- جبهه جنوبی، جنوب خیابان مولوی- جبهه شمالی، غرب خیابان خیام – جبهه شرقی و در شرق مصطفی خمینی (سیروس) – جبهه غربی واقع شده است. بازارچههای امین السلطان، نایب السطنه، قوام الدوله، عودلاجان، امامزاده یحیی جزو محدوده بافت تاریخی بازار تهران محسوب نمیشوند و خارج از ضوابط مسابقه می باشند.
محورهای جشنواره: حیات مدنی، کسب و کارقدیم و جدید، باورهای دینی و اجتماعی، جاذبههای تاریخی وعکسهای قدیمی بازار. جشنواره در ۲ بخش برگزار میگردد:
– بخش اصلی
– بخش جنبی
بخش اصلی:
-معرفی جاذبههای تاریخی، مذهبی و گردشگری بازار بزرگ تهران.
– نمایش کسب بازمانده از قدیم در بازار امروز.
– نمایش هنجارهای مشاغل جدید، پیشههای ناهمگون و کالاها در بازار سنتی تاریخی تهران.
– نمایش حیات مدنی، زندگی روزانه، کسب و کار، رفت و آمد، آیینهای دینی و ملی و اجتماعی در بافت تاریخی بازار تهران.
بخش جنبی:
– یادمان عکسهای قدیمی بازار
آرشیو عکسهای قدیمی بازار تهران که در اختیار مردم، اهالی و مجموعه داران است.
گاهشمارجشنواره:
– مهلت ارسال آثار: تا پایان ساعت ۲۴ پنجشنبه ۲۰ آذرماه ۹۳
– پس از این زمان، بخش ثبتنام در وبسایت جشنواره به شکل خودکار بسته خواهد شد.
– انتخاب و داوری آثار: ۲۲ تا ۲۵ آذرماه ۹۳
– زمان برگزاری نمایشگاه آثار منتخب: دیماه ۹۳ در خانهٔ هنرمندان ایران
– معرفی آثار برگزیده: همزمان با مراسم افتتاحیه
ارکان جشنواره:
دبیر هنری: ساعد نیکذات
دبیر اجرایی: سجاد عسگری
مسئول روابط عمومی: زینب جلالی
گروه انتخاب و داوری آثار: سیداحمد محیط طباطبایی، سیمون آیوازیان، مریم زندی، نادر داوودی و محمد ابراهیم صافی.
شرایط شرکت در مسابقه:
۱-شرکت در این مسابقه برای تمامی عکاسان حرفهای، آماتور و علاقه مندان سراسر کشور آزاد است.
۲- عکسهای ارسالی میتوانند رنگی، تک رنگ، به صورت آنالوگ و یا دیجیتال عکاسی شده باشند. عکسهای آنالوگ میباید ابتدا اسکن شده، سپس مانند عکسهای دیجیتال از طریق وب سایت ارسال شوند.
۳- پذیرش آثاربخش اصلی به صورت آنلاین و از طریق وبسایت مسابقه انجام میپذیرد.
۴- برای ارسال عکس در بخش جنبی، چنانچه افرادی امکان اسکن و ارسال اینترنتی نداشته باشند، میتوانند با حضور در دبیرخانه جشنواره از امکانات فنی توسط متخصصین استفاده نموده وپس از اسکن و ثبت نام، اصل عکس را همان هنگام دریافت نمایند.
۵- تاریخ گرفتن عکسهای بخش اصلی باید از سال ۱۳۸۰ به بعد باشد و ضمنا درج نشانی محل عکاسی و تاریخ عکسها مطابق فرم طراحی شده در سایت جشنواره الزامی است.
۶- فرم اینترنتی شرکت در جشنواره و اطلاعات درخواستی باید به دقت تکمیل شود. این اطلاعات برای تهیه مطالب انتشاراتی و نمایشگاهی مورد استفاده قرار خواهد گرفت لذا مسئولیت درستی اطلاعات ارسالی بر عهده شرکت کننده میباشد.
۷- اطلاعات درخواستی در فرم شرکت بر روی وب سایت به هنگام بار گذاری عکسها در سایت الزامی است و در غیر اینصورت موفق به ثبت نام و ارسال عکسها نخواهید شد.
۸- ادیت و پردازش عکسها میباید در حد متعارف بوده، تا جاییکه که سندیت عکس مخدوش نگردد.
۹- دبیرخانه از دریافت عکسهای بدون کیفیت فنی، دستکاری شده و مغایر با اخلاق معذور است.
۱۰- عکسهای راه یافته به جشنواره دریک نمایشگاه در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت وهمچنین در قالب کتاب منتشر خواهد شد.
۱۱- ارسال اثر توسط عکاسان به منزله قبول مالکیت اثر و اصالت آن تلقی میشود، همچنین ارسال کننده در همه اشکال حق امتیاز و حق مالکیت معنوی اثر مسئول بوده و عواقب حقوقی آن نیز بر عهده خواهد داشت و هیچگونه مسئولیتی به عهدۀ برگزار کننده نخواهد بود، اما در صورت بروز خطا و اثبات آن، جایزه احتمالی و حق امتیاز پرداخت شده باز پس گرفته خواهد شد.
۱۲- به عکاسان شرکت کننده در بخش اصلی و همچنین ارسال کنندگان عکسهای قدیمی بازار در بخش جنبی که عکسهایشان برای نمایشگاه پذیرفته شود گواهی شرکت و کتاب جشنواره اعطا خواهد شد.
۱۳- برگزارکننده حق استفاده از عکسهای پذیرفته شده برای چاپ در امور نمایشگاهی، اطلاعرسانی و بانک اطلاعاتی با ذکر نام عکاس را برای خود محفوظ دانسته و در صورت استفاده از اثر در غیر موارد فوق حقوق اثر با توافق طرفین به عکاس پرداخت میشود.
۱۴- شرکت در این چشنواره به منزله قبول مقررات فراخوان دومین جشنواره عکس تهران است.
۱۵- تصمیم گیری در مورد نکات پیش بینی نشده به عهده دبیر جشنواره و ستاد برگزاری خواهد بود.
۱۶- عکسهایی که در دوره اول جشنواره عکس ته ران در بخش نمایشگاه برگزیده شده باشد امکان شرکت مجدد در مسابقه دومین جشنواره با موضوع بازار تهران را ندارد.
تعداد و نوع آثار:
هر عکاس مجاز است ۱۰ قطعه عکس به سایت جشنواره ارسال کند.
ارسال آثار:
۱-ثبت نام و دریافت اثر فقط از طریق سایت جشنواره انجام خواهد شد.
۲-عکاسان باید آثار خود را بصورت دیجیتال و با فرمتJPG و حداقل حجم ۴ مگابایت و یا ضلع بزرگ عکس حداقل ۳۵۰۰ pixel برای شرکت در مسابقه و ثبت در سایت جشنواره ارسال کنند.
۳-ذکر مشخصات دقیق مکان عکس با کمک توضیحات جانبی با استفاده از فایل راهنمای سایت الزامی است.
جوایز و امتیازات:
۱- از میان آثار رسیده به دبیرخانه، حداکثر ۱۵۰ اثر در بخش اصلی مسابقه و ۱۰۰ عکس در بخش جنبی برای نمایشگاه و چاپ در کتاب انتخاب خواهد شد.
۲- به آثار پذیرفته شده در بخش اصلی مسابقه، مبلغ یک میلیون ریال حقالتالیف اثر پرداخت خواهد شد.
بخش اصلی:
نفر اول: تندیس جشنواره + دیپلم افتخار + ۵ میلیون تومان
نفر دوم: تندیس جشنواره + دیپلم افتخار+ ۴ میلیون تومان
نفر سوم: تندیس جشنواره + دیپلم افتخار+ ۳ میلیون تومان
نفر چهارم: تندیس جشنواره + دیپلم افتخار + ۲ میلیون تومان
نفر پنجم: تندیس جشنواره + دیپلم افتخار + یک میلیون تومان
بخش جنبی:
– از میان آثار پذیرفته شده در بخش جنبی جشنواره، به هر یک از مالکان ۵ عکس برگزیده:
دیپلم افتخار، ۵ میلیون ریال وجه نقد و هدیهٔ فرهنگی.
نشانی دبیرخانه:
تهران، پاسداران، میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی، عمارت تاریخی عینالدوله
شمارهٔ تماس: ۵-۲۲۹۶۹۷۴۲ (داخلی ۱۱۱ و ۱۱۳)