مراسم اختتامیهٔ پنجمین جشنوارهٔ ملی عکس فیروزهٔ تبریز صبح دوشنبه ۲۴ شهریورماه ۹۳ با حضور نزدیک به ۳۵۰ تن از عکاسان مهمان و میزبان از سراسر کشور برپا شد.
در این مراسمی که با حضور شهردار تبریز، ریاست کمیسیون فرهنگی شورای شهر و ریاست سازمان فرهنگی هنری شهرداری برگزار شد عکاسان حائز رتبه در بخشهای گوناگون جشنواره پس از پایان جلسه داوری به این شرح معرفی شدند:
در بخش «چهرهٔ شهر»:
رتبهٔ نخست: سهیلا صنمنو از تبریز با اهدای تندیس و مبلغ ۳۰ میلیون ریال.
رتبهٔ دوم: سینا شیری از تهران با اهدای تندیس و مبلغ ۲۵ میلیون ریال.
رتبهٔ سوم: غدیر آبشناس از بیرجند با اهدای تندیس و مبلغ ۲۰ میلیون ریال.
رتبهٔ چهارم: علیرضا وحید از تبریز با اهدای مبلغ ۱۰ میلیون ریال.
رتبهٔ پنجم: مهدی پورنصر از تبریز با اهدای ۵ میلیون ریال.
در بخش «معماری»:
رتبهٔ نخست: مهران چراغچی بازار از تبریز با اهدای تندیس و مبلغ ۳۰ میلیون ریال.
رتبهٔ دوم: بختیار رنجبری از تبریز با اهدای تندیس و مبلغ ۲۵ میلیون ریال.
رتبهٔ سوم: محمد هادیان از تبریز با اهدای تندیس و مبلغ ۲۰ میلیون ریال.
رتبهٔ چهارم: محمدرضا معصومی از تهران با اهدای مبلغ ۱۰ میلیون ریال.
رتبهٔ پنجم: علی سراج همدانی از اهواز با اهدای ۵ میلیون ریال.
در بخش «پرترهٔ محیطی»:
نگاه برتر: امید امیدواری از شیراز با اهدای تندیس و مبلغ ۲۰ میلیون ریال.
در بخش «محلات قدیمی و دروازههای نهگانه»:
نگاه برتر: علیرضا وحید از تبریز با اهدای تندیس و مبلغ ۲۰ میلیون ریال.
در بخش «طبیعت و زندگی بومی و غیرشهری»:
نگاه برتر: مهدی سعادت از ارومیه با اهدای تندیس و مبلغ ۲۰ میلیون ریال.
همچنین از ثنا زارعی با ۹ سال سن به عنوان جوانترین متقاضی و علیاصغر آدمی دهکردی از اصفهان با ۷۲ سال سن با اهدای لوح از سوی دبیرخانهٔ جشنواره تقدیر به عمل آمد.
کریم ملکمدنی، محمدمهدی رحیمیان، مهدی مقیمنژاد، کیارنگ علایی و محسن بایرامنژاد داوران بخشهای «چهرهٔ شهر» و «معماری» بودند و رومین محتشم، میرعباس آلیاسین و نادر فارغی نیز داوری سه بخش دیگر را برعهده داشتند.
اما در مراسم اختتامیه ابتدا مدیرعامل سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز ضمن خیرمقدم به عکاسان، از تاثیر شگرف هنر عکاسی در اعتلای فرهنگ و هنر شهروندی یاد کرد و عکاسان را در این جبهه فرهنگی، پیاده نظامهای موثر در تربیت اقشار جامعه دانست.
حسین آذرنیا از اعتماد جامعه عکاسان کشور به جشنواره فیروزه قدردانی کرد و اظهار داشت: آنچه باعث رشد و اعتلای جشنواره ملی عکس فیروزه شده است – صرفا – اعتماد عکاسان سراسر کشور بوده است.
ایشان پیش از ترک جایگاه به پاس تعهد خود در پاسداری از فرهنگ و ارزشهای کلانشهر تبریز در تلاش برای برگزاری موفقیت آمیز جشنواره، نشان ویژه هفته نکوداشت تبریز را به کریم متقی، دبیر متعهد و دلسوز جشنواره تقدیم کرد که این قدرشناسی، با تشویق و تایید رضایت عکاسان حاضر در سالن مواجه شد.
کریم متقی در ادامه ضمن تقدیر از قدرشناسی عکاسان حاضر در این دوره به عنوان نمایندگان عکاسان سراسر کشور، رشد استانداردهای لحاظ شده در مسیر برگزاری جشنواره را تا حدی قابل قبول دانست تا رضایت خاطر عکاسان جلب شود و در ادامه معذوریت خود را از وجود هر گونه خطا و لغزش در مسیر برگزاری اعلام کرد و افزود: هر خطا و جفایی اگر بود از سوی بنده بود و گرنه از طرف سازمان و ستاد اجرایی همه چیز به بهترین شکل ممکن فراهم و مهیا بوده است.
متقی ضمن تشکر از همکاری اهالی رسانه در پوشش فراخوان جشنواره، از پایگاه عکس چیلیک تقدیر کرد و در ادامه از نگارخانه چیلیک به عنوان تنها مرجع دارنده آثار عکاسان ادوار برگزارشده دوم و سوم فیروزه نام برد و وظیفه دبیرخانهای حرفهای و سلامت را امانت داری و قابل استناد بودن برشمرد. دبیر پنجمین جشنواره عکس فیروزه همچنین یادآور شد: به دلیل آگاهی عکاسان سایر استانهای کشور، هم اکنون نگاههای برتر این دوره در بخش اخبار این رسانه منتشر شده و ۱۱۳ قطعه فایل عکس راهیافته که در نگارخانه چیلیک قابل مشاهده میباشد.
ایشان ضمن تقدیر از حضور عکاسان پذیرفته شده، اظهار تاسف خود را از ظرفیت محدود پذیرش عکاسان ابراز داشت و یادآور شد: «حجم استقبال اگر چه قابل پیشبینی بود ولی محدودیتهای موجود در پذیرش و پشتیبانی به ما امکان حضور عکاسان بیشتری را نمیداد که امیدوارم در دورههای بعدی هر دبیری که بر سر کار بود بتواند شایستهتر میزبان گروه عکاسان مشتاق و علاقهمند به حضور در جشنوارهٔ فیروزه تبریز باشد.
محمدمهدی رحیمیان نمایندهٔ گروههای داوری نیز برای ارایهٔ گزارش از روند داوری در بخشهای جشنواره وارد جایگاه شد و به موازات ارایهٔ این نکات، توصیههایی را همچون برگزاری کارگاههای آموزشی در طول سال برای عکاسان یادآور شد. رحیمیان به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه در رشتهٔ عکاسی برگزاری جشنواره عکس فیروزه را یکی از مهمترین رویدادهای عکاسی کشور دانست که همواره از آن به نیکی یاد خواهد شد.
سپس پخش نماهنگ «اسماعیل عباسی» نیز بهانهای شد برای اهدای تندیس ویژهٔ پنجمین جشنوارهٔ ملی عکس فیروزهٔ تبریز و تقدیر از یک عمر کوشش استاد در امر تحقیق، پژوهش، ترجمه، تالیف و تدریس و تربیت نسلهایی از عکاسان با رفتار و مشی معلمی در عکاسی کشور که با حضور ایشان در جایگاه و تقدیر و تشویق ویژهٔ عکاسان حاضر همراه شد و نخستین نسخهٔ زیرچاپ کتاب «درک عکس» به ترجمهٔ کریم متقی نیز به ایشان اهدا شد.
رونمایی از تمبر یادبود پنجمین جشنوارهٔ ملی عکس فیروزه تبریز از دیگر بخشهای این مراسم بود که با امضای مسئولین فرهنگی هنری کلانشهر تبریز و تشویق عکاسان حاضر در محوطه همراه شد.
همچنین در راستای گرامیداشت نام و یاد استاد فقید خانعلی صیامی نیز ابتدا نماهنگی از تصاویر ایشان از خطهٔ آذربایجان و گفتوگوهایی از عکاسان کشور چون: سیفاله صمدیان، امیرعلی جوادیان، کریم متقی، افشین شاهرودی، علیرضا کریمی صارمی، افشین بختیار و عباس میرهاشمی نمایش داده شد و با دعوت از خانوادهٔ ایشان به جایگاه، از همسر و فرزندان این هنرمند فقید تجلیل شد.
در این مراسم پیشکسوتان عکاسی کشور و منطقهٔ آذربایجان همچون محمدعلی جدیدالاسلام، محمدرضا امتنانی، حمید قندریز، سروش خیری، حسین جاودانی و میرعباس آل یاسین حضور داشتند.
پایان بخش مراسم نیز ثبت عکس گروهی با مسئولین فرهنگی هنری و عکاسان پیشکسوت و اعضای ستاد اجرایی و عکاسان راهیافته و منتخب و اعضای گروه داوری بود که انجام گرفت و پس از آن عکاسان به دعوت شهردار تبریز، دکتر صادق نجفی ضیافت نهار را میهمان ایشان بودند.
پنجمین جشنوارهٔ ملی عکس فیروزهٔ تبریز به دبیری کریم متقی امسال با حضور عکاسان بومی و غیربومی از ۱۹ تا ۲۴ شهریورماه ۹۳ برپا شد و عکاسان حاضر در این جشنواره در همین بازهٔ زمانی به تولید فایل عکس پرداختند.
– تمامی عکسهای مراسم اختتامیه توسط محمد بزازیان (دبیرخانه جشنواره) گرفته شده است.