901122


بنیاد ورلدپرس فتو که برگزارکننده‌ی معتبرترین مسابقه‌ی عکس خبری در جهان است فهرست برندگان سال ۲۰۱۲ خود را اعلام کرد که در بین آنها نام یک عکاس ایرانی هم به چشم می‌خورد.

    این بنیاد جایزه اصلی پنجاه و پنجمین دوره‌ی خود یعنی «عکس سال» را به عکاس ۳۳ ساله‌ی اسپانیایی به نام «ساموئل آراندا» اهدا کرد. این عکاس جوان که برای پوشش ناآرامی‌های یمن برای «نیویورک‌تایمز» به آن کشور رفته بود، مجموعه عکس‌هایی از خیزش مردمی در این کشور بر علیه حکومت دیرپای علی عبدالله صالح، رئیس جمهور مستعفی یمن، تهیه کرده بود که اکنون یکی از این عکس‌ها موفق به کسب عنوان «عکس سال» بنیاد ورلدپرس فتو به عنوان معتبرترین جایزه‌ی عکس خبری جهان شده است.

    او این عکس را ۲۳ مهرماه امسال از زنی محجبه که یکی از بستگان زخمی خود را در مسجدی در شهر صنعا که به عنوان بیمارستان صحرایی از آن استفاده می‌شد گرفته است. آراندا که عکاسی خبری را از سن ۱۹ سالگی با کار برای روزنامه‌ی اسپانیایی «ال‌پاییس» آغاز کرده تاکنون در کشورهای مختلفی چون لبنان، مصر، لیبی، کوزوو، مراکش، آفریقای جنوبی، فلسطین، عراق و چین مجموعه‌های متعددی را عکاسی کرده است که بارها برنده‌ی جوایزی از رقابت‌های معتبر شده‌اند.

   این عکاس اسپانیایی اهل بارسلون که از سوی آژانس عکس کوربیس در این مسابقه شرکت کرده بود بخاطر این عکس جایزه‌ی بهترین تک عکس در بخش «مردم در خبرها» را نیز بدست آورده و به دعوت و هزینه‌ی بنیاد برگزارکننده دوم اردیبهشت ۹۱ در مراسم باشکوه اهدای جوایز این دوره حاضر خواهد شد و جایزه‌ی ارزشمند ۱۰ هزار یورویی را بابت انتخاب اثرش به عنوان عکس سال ۲۰۱۲ دریافت خواهد کرد. امسال همچنین هیات داوران به عکاسی ناشناس که یکی از مبارزان عضو نیروهای نظامی شورای ملی انتقالی لیبی بوده است به دلیل ثبت صحنه‌ی دستگیری معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی، که او را پس از دستگیری در شهر سرت و در حال سوار کردن بر یک خودروی مخالفان نظامی‌اش نشان می‌دهد یک تقدیر ویژه اهدا کرد. به گفته‌ی داوران این عکس که از یک فایل ویدئویی گرفته شده یک سند تصویری ماندگار است که در محل حادثه در ۲۸ مهرماه امسال گرفته شده و لحظه‌ی تاریخی وقوع یکی از مهم‌ترین رویدادهای خبری سال ۲۰۱۱ را به تصویر کشیده که امکان ثبت آن توسط عکاسان حرفه‌ای وجود نداشته است. 

    همچنین در این دوره عکاسی خبری ایران یک‌بار دیگر نماینده‌ای در بین برگزیدگان معتبرترین مسابقه‌ی عکس خبری جهان یافته است. ابراهیم نوروزی، عکاس روزنامه جام‌جم، موفق شد با مجموعه عکسی از دو مراسم اعدام‌ در ملاعام در قزوین و خمینی‌شهر در بخش موضوعات معاصر (Contemporary Issues) جایزه دوم بخش مجموعه عکس را بدست بیاورد. تعدادی از عکس‌های این مجموعه مربوط به اعدام مهدی فرجی مشهور به راننده‌ی ارابه‌ی مرگ، قاتل سریالی زنان در قزوین است، که خردادماه ۹۰ در ملاعام به دار مجازات آویخته شد و تعدادی دیگر مربوط به اعدام ۴ شرور حادثه‌ی تجاوز گروهی در خمینی‌شهر که پس از به دام افتادن، مهر امسال با حکم دادگاه در آن شهر در ملاعام اعدام شدند. این سیزدهمین باری‌ست که نام عکاسی از ایران طی عمر ۵۵ ساله‌ی  این مسابقه‌ی معتبر عکس خبری در بین برندگان یا تقدیری‌ها دیده می‌شود. آخرین بار عطا طاهرکناره، عکاس خبرگزاری فرانسه در ایران، سال ۲۰۰۳ با عکسی مربوط به رویدادهای زلزله‌ی بم موفق به کسب جایزه‌ی دوم تک عکس در بخش خبر ناگهانی و حضور در بین برندگان این مسابقه شده بود.

   اما این تنها حضور نام ایران در مجموعه‌ی ورلدپرس فتوی ۲۰۱۲ نبود و در بین اعضای هیات داوران نیز نام یک ایرانی به چشم می‌خورد. منوچهر دقتی، یکی از مطرح‌ترین عکاسان خبری ایرانی در سطح جهان که با آژانس‌ها و مطبوعات معتبر عکاسی در دنیا کارکرده است و هم‌اکنون به عنوان مدیر بخش عکس خبرگزاری آسوشیتدپرس در خاورمیانه کار می‌کند، یکی از ۱۹ عضو هیات داوران بین‌المللی امسال بود که از ۸ تا ۲۰ بهمن‌ماه جاری کار داوری عکس‌های امسال را برعهده داشتند. منوچهر دقتی که خود پیش از این دو بار در سال‌های ۱۹۸۳ و ۱۹۸۵ از برندگان این جایزه بوده است و همچنین سابقه‌ی تدریس در کلاس‌های معتبر آموزشی World Press Photo در آمستردام را هم دارد، پس از آلفرد یعقوب‌زاده (۲ بار در سال‌های ۱۹۹۲ و ۲۰۰۴) و رضا دقتی (۲ بار در سال‌های ۱۹۹۷ و ۲۰۰۳) سومین داور ایرانی در طول تاریخ برگزاری مسابقه‌ی ورلدپرس فتو لقب گرفت.

    در این دوره تعداد ۵۲۴۷ عکاس از ۱۲۴ کشور جهان با ۱۰۱ هزار و ۲۵۴ قطعه عکس در ۹ گرایش مختلف و در قالب تک عکس و مجموعه عکس در این مسابقه شرکت کرده بودند که در پایان ۵۷ عکاس از ۲۴ کشور جوایز گرایش‌‌های مختلف را از آن خود کردند. نمایشگاه عکس‌های برگزیده‌ی امسال از یکم اردیبهشت تا ۲۸ خردادماه ۹۱ در آمستردام و سپس در برخی شهرهای مهم دیگر جهان به نمایش درخواهد آمد. علاوه بر این آثار برتر در کتاب نفیسی به هفت زبان زنده‌ی دنیا منتشر خواهند شد. شایان ذکر است که سال گذشته نمایشگاه عکس‌های برتر مسابقه‌ی سال گذشته با به نمایش درآمدن در ۱۰۵ گالری مختلف در ۴۵ کشور دنیا تبدیل به پربیننده‌ترین تور نمایشگاه جهان شد.
World Press Photo  یک بنیاد مستقل و غیرانتفاعی مستقر در آمستردام است که در سال ۱۹۵۵ بنیان نهاده شده و به خاطر برگزاری معتبرترین و بزرگ‌ترین مسابقه‌ی سالانه‌ی عکس خبری در جهان شناخته شده است.