اولین سمینار آنلاین از مجموعه وبینارهای «درباره عکاسی» با عنوان «هرمنوتیک عکسهای اجتماعی، از منظر تاریخ اجتماعی حواس» با حضور دکتر محمد حسن پور بههمت کانون عکس دانشگاه سوره در روز پنجشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۲۱ برگزار میشود.
هدف از وبینار (سمینار آنلاین) تحلیل هرمنوتیکی عکسهای اجتماعی، همانطور که از عنوان آن پیداست، بررسیِ سازوکارهای تحلیلی عکس است که مبتنی بر علم هرمنوتیک هستند. از آنجا که هرمنوتیک عکس، میتواند به شکلها و در شاخههای علمی متنوعی طرح گردد، بستری مناسب را بهعنوان روش علمی کار میطلبد.
بهعنوان مثال، هرمنوتیک عکس را میتوان بر اساس نوعِ تحلیل و ویژگیهای کاربردیِ تفسیر، با روانشناسی، جامعهشناسی، فلسفه و تاریخ پیوند داد و متونِ انتقادی متنوعی را در تحلیل عکس بدست آورد. برای این منظور و بهدلیل آنکه نمونههای موردی در ارائهی عکسها در سلسله وبینارهای هرمنوتیک عکس، موارد خاص و ویژهای از انواع عکسهای اجتماعی است، روش علمی مواجهه هرمنوتیکی بر اساس تاریخ اجتماعی نوین قرار داده خواهد شد و سپس، در تحلیلهای موردی، جایگاه حواس انسان در تفسیر و تأویل عکسها مورد سنجش قرار خواهد گرفت. اینجاست که تاریخ اجتماعی حواس که یکی از زیرشاخههای علم تاریخ اجتماعی نوین است، در هرمنوتیک عکسهای اجتماعی مورد بهره قرار میگیرد.
برای جلوگیری از هرگونه خلط مبحث و دوری از مباحث غیرآکادمیک، در جلسات آنلاین، ابتدا به تبارشناسیِ واژگان کلیدی پرداخته خواهد شد: علم هرمنوتیک و بهویژه هرمنوتیک عکس را از منظر آراء هانس گئورگ گادامر. به تاریخ اجتماعی نوین، چیستی آن و تفاوتش با علم تاریخ پرداخته شده و نمونههای متون مورخان را که برپایهی تاریخ اجتماعی حواس نگاشته شدهاند، بهشکلی گذرا و موجز مرور خواهد شد. به تعریف و تدقیق عکس اجتماعی و انواع آن پرداخته شده و نحوهی انتخاب نمونهها برای یک تحلیل هرمنوتیکی، کاوش میشود. سرانجام، جایگاه هر یک از حواس انسان (بویایی، چشایی، لامسه، و شنوایی) در تحلیل هرمنوتیک عکس و براساس تاریخ اجتماعی حواس مورد مطالعه و گفتوگو قرار گرفته و راههای تحلیل هرمنوتیکی عکس ارائه داده میشوند.
حضور در این وبینار برای عموم آزاد است و علاقهمندان میتوانند با استفاده از این لینک و استفاده از گزینهی میهمان در این وبینار شرکت نمایند.