شهید العلم، فعال اجتماعی، عکاس مستنداجتماعی و مدرس سرشناس بنگلادشی در خانهاش در بنگلادش بازداشت شد. به گفتهی شاهدان عینی، حدود ۳۰ لباس شخصی برای بازداشت شهیدالعلم به خانهاش هجوم بردند، او را به زور سوار ماشین کرده و تمام فیلمهای دوربینهای امنیتی را با خود بردهاند.
دادگاهی در داکا، وی را به انتشار شایعات و اقدامات تحریکآمیز علیه دولت متهم کرده است. گفته میشود اشتراکگذاری فیلمها و تصاویر اعتراض دانشجویان کشورش به کاستیهای قوانین راهنمایی و رانندگی از سوی او در رسانههای اجتماعی و مصاحبه با شبکه الجزیره به افزایش خشونت در میان دانشجویان معترض منجر شده است.
کمیتهی محافظت از روزنامه نگاران از دولت بنگلادش خواسته تا هرچه زودتر شهید العلم را آزاد کنند. بسیاری از عکاسان مطرح مستند اجتماعی با ارسال نامه به دولت بنگلادش یا گذاشتن پُست حمایتی در صفحات مجازی خود خواستار آزادی او شدهاند.
در تاریخ ۲۹ جولای ۲۰۱۸ پس از کشته شدن دو دانشجو در شهر داکا توسط یک اتوبوس که رانندهاش گواهینامه نداشت، دانشجویان تظاهراتی برای امنیت جادهها برگزار کردند. آنها با بستن جادهها از رانندگان درخواست مدارک قانونی کردند و از دولت خواستند قوانین مرتبط با رانندگی را بازبینی کند. این تظاهرات مورد حملهی پلیس قرار گرفت و به خشونت کشیده شد. به گفتهی دانشجویان و پزشکان، حدود ۱۴۰ نفر در اعتراضات داکا زخمی شدند که عکاسان خبری زیادی در میان آنها دیده شده است.
طبق قوانین بنگلادش اگر کسی در یک سانحه رانندگی باعث کشته شدن عابری شود، مجازات سه سال زندان برای او در نظر گرفته میشود. معترضان معتقدند مجازاتهای سبک جرایم رانندگی سبب شده تا رانندگان اهمیتی به جان عابران پیاده ندهند.
این بار نخست نیست که دولت و پلیس بنگلادش برای شهید العلم مشکلاتی به وجود آوردهاند. پیشتر نمایشگاه او با عنوان «Crossfire» که به طور گستردهای مورد تحسین قرار گرفته بود، با دخالت پلیس مواجه و به اعتراضات در سراسر کشور منجر شده بود.
به سبب دستگیری شهید العلم، مریم وحدتی در مطلبی با عنوان «شهید العلم عکاس متعهد به صلح پایدار» نگاهی انداخته به سیر زندگی این عکاس مطرح و نام آشنا.