جمعه ۴ مرداد ۹۸ افتتاح نمایشگاه عکس مهدی خندان با عنوان «مثل هیچکدام» و وحید دشتیاری با مجموعه «قلم دروغ» در گالری محسن برگزار میشود.
نمایشگاه دو نفرهی عکسهای وحید دشتیاری و مهدی خندان با دو چاپ مجزای سیانوتایپ و چاپ نقره دربارهی فرایندی آلترناتیو در ثبت واقعیت است؛ یکی در پی بازستانی روح ازدسترفتهی عکس و برگردان نسخهی جعل به اصل است و دیگری بهدنبال روح گمشدهی شهر و برگردان یک اصل به نسخهای جعلی.
«مثل هیچکدام» اثر مهدی خندان گرهگاهی از تعامل آدمها با هم، با نمادها و با مکانها در شهری چون تهران است که در آن سوژهها گریزان از منطق زندگی شهری و دلسرد از تعاملات روزانهیشان، ضمن کنترل وضعیت با حفظ فاصله به پرسهزدن در شهر مشغولاند. در این مجموعهعکسها نشانههای شهری تهران نه نشانههای مرسوماند و نه بناهای مشهور، بلکه کلمات عمومی میادین شهری و تابلوهای هرروزهاند که بار معناییشان را باخته و بار نمادین شهری را به دوش میکشند. ردّ این مفاهیم در قالب کلمات و نشانهها بر گوشهوکنار تصویر نشسته است.
مهدی خندان در این مجموعه شهر را مولد تجربههای گوناگون نشان میدهد؛ همزمانکه ردّ تکنیک و شیوهی چالشبرانگیز ظهور تصویر در حین چاپ عکس نمایان میشود، تخیلات و تمایلات شهرنشینی در این گسست، آشفتگی و ناپایداری به یاد آورده میشوند.
این مجموعه حاصل گشتوگذارهای عکاس است با موتوری که بر سپرش یک دوربین سوار شده و روایت را همان دوربین در بازههای زمانیِ مشخص ثبت میکند. عکاس در اینجا از متن شهر که پیوندی جدانشدنی با تجربههای برگرفتهی او از فضا و کلمه دارد، یک بازی رمزگانی را میگشاید. افق دیدِ کاهشیافتهی ناظر در این عکسها با آن رنگ و روح لاجون آبیاش، چشماندازی زبون و درعینحال مخفیانه از فعل مشاهده و رصد سوژههایی ارائه میدهد که نه سودای پیشروی دارند و نه میل به پسرفتن.
وحید دشتیاری در مجموعهی «قلم دروغ» که عکسها در آن با شیوهی چاپ نقره تولید شدهاند، بهدنبال برگرداندن اصالت و روح گمشدهی عکاسی و بازگشت ستایش یگانگی عکس به نسخههایی همگانی است که دمدستی، هرروزه و فاقد اصالتاند. عنوان «قلم دروغ» که الهامی بازیگوشانه از کتاب «قلم طبیعت» هِنری تالبوت است، بر ابتذال و پوچی عکسهای روزمرهی اینستاگرامی کاربران تاکید میکند. هرچند عکسهای به اشتراک گذاشتهشده در فضای مجازی دارای دو مشخصهی زمان و مکاناند همزمان اما از هر دو مؤلفه عاری و بیبهرهاند؛ این عکسها که بارها در بستر ناواقعی دیجیتال به اشتراک و بازنشر گذاشته و بارها مجازی لمس میشوند دیگر فاقد آن روح و اصالت یگانهی عکساند. «قلم دروغ» سرگشتهی آن روح گمشده است و تلویحاً از شیوهی چاپ برای بازگشت اصالت تصویر بهره میگیرد.
زندگی روزمره و حضور در فضاهای شهری، تجربهی مکانها و گشتوگذارهای مجازی همگی در دایرهی تکثیر ماشینی تکرار میشوند و محصولات اجتماعیِ پوچ، ناواقعی و بیثمر میآفرینند.
مهدی خندان (م. ۱۳۵۸، تهران، ایران) عکاسی را از سال ۱۳۸۱ با کلاسهای مهرداد افسری شروع کرده است. از عناصر اصلی آثارش میتوان به وفاداریاش به عکاسی آنالوگ، چاپهای آلترناتیو، ترکیب فریمها و استفاده از دوربینهای ساده اشاره داشت که ریشه در اندیشههای او نسبت به انسان و نحوهی ارتباط با خود و جهان دارد و ناشی از کندوکاو در قلمرو درونی است. عکاسی برای او نوعی بازنمود ذهن پرسشگر هنرمند در ارتباط با جهان پیرامونش است که شاید بتوان آن را بازگشتی به خاطرات و تجربه زیستهاش به شمار آورد. او در تهران زندگی و کار میکند.
وحید دشتیاری (م. ۱۳۶۰، تبریز، ایران) کارشناسیارشد عکاسی خود را از دانشگاه هنر تهران در سال ۱۳۸۵ دریافت کرده است. او مدرس دانشگاه در رشتهی نورپردازی و فرایندهای آلترناتیو است. دشتیاری از سال ۱۳۸۷ در نمایشگاههای گروهی متعددی شرکت کرده است.
گشایش: جمعه ۴ مرداد از ۴ عصر تا ۹ شب
نمایشگاه تا ۱۶ مرداد ادامه دارد.
گالری محسن: تهران، بزرگراه مدرس شمال، خیابان ظفرشرقی، کوچهی ناجی، خیابان فرزان، خیابان نوربخش، بلوارمینای شرقی، پلاک ۴۲ – تلفن: ۰۲۱۲۲۲۵۵۳۵۴