یکی از جنبههای جذاب عکاسی دیجیتال این است که موجب رشد روزافزون تکنیکهایی شده است که انجام آنها با دوربین های فیلمی قدری دشوار است. دلیل اصلی آن نیز امکان مشاهده تصاویر بر روی نمایشگر دوربین، پس از ثبت آنها است. هر چند که این یک قابلیت ساده است، اما قابلیتی است که تغییرات عظیمی را در شیوه عکسبرداری برخی عکاسان موجب شده است.
تکنیک دیگری که مقبولیتی عمومی را نیز به دست آورده است، تکنیک حرکت عمدی دوربین است (که به نام ICM =Intentional Camera Movement هم شناخته میشود) . تکنیک پنینگ، که در واقع نوعی ICM است، سالهای متمادی استفاده میشده است. اما اخیرا شماری از عکاسان خلاق، تکنیک حرکت عمدی دوربین را به شیوه های جدید و جالبی مورد استفاده قرار میدهند.
عکاسان ICM
همانند عکسبرداری با نوردهی طولانی، ایده پشت تکنیک حرکت عمدی دوربین نیز استفاده از سرعت شاتر پایینتر به منظور ایجاد محوشدگی در تصویر است. اما تفاوت در این است که در عکسبرداری با نوردهی طولانی از یک سه پایه استفاده میکنید، به گونهای که قسمتی از تصویر شارپ باقی میماند. اما در تکنیک حرکت عمدی ، دوربین را عمدا در حین نوردهی حرکت میدهید تا همه چیز به صورت محو در آید.
شروع به کار
تکنیک حرکت عمدی دوربین با استفاده از یک دوربین دارای تنظیمات دستی قابل اجراست. این تکنیک در سرعتهای شاتر از حدود یک چهارم ثانیه تا چهار ثانیه اجرا میشود.
به طور کلی چند شیوه برای حرکت دادن دوربین وجود دارد که میتوانید آنها را به کار ببرید. شیوه اول حرکت دوربین از یک سو به سوی دیگر در یک خط مستقیم است. این شیوه برای عکسهایی شبیه تصویر بالا، که پس از غروب خورشید در ساحل دریا ثبت شده است، کارایی زیادی دارد.
اگر زمان نوردهی به قدر کافی طولانی باشد (مثلا حدود چهار ثانیه)، میتوانید دوربین را در سه ثانیه نخست تقریبا ثابت نگه دارید و در بخش پایانی حرکت دهید. با این شیوه نیز میتوان نتایج جالبی خلق نمود.
نتیجه:
عکسهای حاصله از این روش عکاسی، حالات مختلفی میتوانند داشته باشند. حس ابهام در مناظر، کیفیتی انتزاعی و یا حتی نزدیک شدن به نقاشی. در هر حال، نتایج خوب این روش، ارزش تلاش برای رسیدن به آنها را دارد.
تجربه
کلید موفقیت، تمرین زیاد و مرور نتایج کار روی نمایشگر دوربینتان است. این کار به شما نشان میدهد که تا چه حد در پیاده سازی این تکنیک موفق بودهاید و شما میتوانید بر اساس آن تنظیمات لازم را اعمال نمایید. ممکن است دریابید که نیاز به سرعت شاتر بیشتر (یا کمتر) دارید و یا حرکت دوربین به شکلی دیگر، نتیجه متفاوتی را به دست خواهد داد. به طور مستمر به مرور تصاویر و اعمال تنظیمات لازم بپردازید تا نتایج کارتان بهبود یابد.
انتظار ثبت تعداد زیادی تصویر ناموفق را داشته باشید. جای نگرانی نیست – اینها فقط سنگ ریزههایی هستند در مسیر دستیابی به نتیجه ای منحصر بفرد. اگر یکصد عکس ثبت میکنید ولی تنها یکی از آنها موفقیت آمیز است، نگران نباشید – ماهیت تصادفی بودن تکنیک حرکت عمدی دوربین بدین معنی است که شما همواره تصاویر ناموفق زیادی را ثبت خواهید نمود.
از کجا بدانید که با استفاده از تکنیک حرکت عمدی دوربین عکس خوبی ثبت کردهاید؟ این گونه تصاویر شدیدا به ذهنیت بیننده وابستهاند. اگر آن را دوست داشتید و تصویری خلق کردید که محیطی را که در آن حضور داشتهاید به خوبی تداعی میکند، این را میتوان یک موفقیت دانست. دید شما در تشخیص مواردی که موجب ثبت یک تصویر خوب با استفاده از تکنیک حرکت عمدی دوربین میشود، با گذشت زمان و استفاده از این تکنیک بهبود خواهد یافت.
> عکاسان مشهور در این روش عکاسی : Ernst Haas ، Douglas Barkey، Alexey Titarenko و Kōtarō Tanaka ( از سالهای دهه ۶۰ میلادی)
> یک ویدیو آموزشی در این زمینه در یوتیوب
> گروه مخصوص ICM در فلیکر ( برای دیدن عکسهای خوب و ایده گرفتن مفید است)
ممنون …
درود و سپاس فراوان
با تشکر از ارسال مقاله.
من حدود ۳ ساله که با این تکنیک عکاسی میکنم.برای دیدن بعضی از کارهای من میتوانید به گالری سایت عکاسی مراجعه فرمایید.
برخی اوقات ناخواسته به چنین عکسهایی رسیده بودیم اما مطلب شما دریچه جدیدی را لااقل برای من گشود که بتوانیم از این تکنیک بهتر بهره بگیریم /سپاس از شما
با تشکر ازچاپ این مقاله که باعث کشف و درک فضاهای جدید در هنر عکاسی می شود.
بازم ممنون,شمارو خدا واسه من ناشی فرستاده.موفق باشید