رضا مسعودی نژاد– آگوست ۲۰۰۴
برای تمام کسانی که به طور جدی عکاسی را شروع میکنند تا مدتها عمق میدان در حوزه بحث های فنی یکی از موضوعات بسیار جذاب است. حتما تا کنون مطالب بسیاری در مورد عمق میدان و محاسبه آن خواندهاید. در این یادداشت به دو روش ساده برای بدست آوردن محدوده عمق میدان خواهیم پرداخت.
۱- دکمه پیش نمایش عمق میدان
با توجه به آنکه در دوربینهای SLR تصویری که ما درون ویزور دوربین میبینیم مستقیما از طریق لنز دیده میشود در نتیجه برای روشن بودن تصویر که به بهتر دیدن سوژه و برای راحتتر شدن عمل فوکوس در حالت دستی لازم است در دوربینهای SLR دهانه دیافراگم همیشه در بازترین حالت قرار دارد و فقط در فاصله زمانی نوردهی فیلم یا سنسور دیافراگم در حالت تنظیم شده بسته میشود. در واقع تصویری که ما در ویزور میبینیم دارای کمترین عمق میدان است و اگر شما از دیافراگمی تنگتر از بازترین دیافراگم استفاده کنید به طور طبیعی عمق میدان شما بیشتر خواهد بود. در صورتی که شما بخواهید بدانید در تصویری که عکاسی میکنید چه چیزهایی واضح و کدام تار، کافی دکمه مخصوص بستن دیافرگم را فشار دهید. این دکمه تقریبا در تمام دوربینهای SLR وجود دارد و معمولا در گوشه پایین لنز و بروی بدنه قرار دارد. در تصویر ۱ این دکمه بروی Nikon D70 نشان داده شده است.
به طور طبیعی وقتی شما این دکمه را فشار میدهد و مثلا از دیافراگم ۸ استفاده کنید تصویر درون ویزور تاریکتر میشود ولی شما میتوانید دقیقا وضوح و عدم وضوح اجزا تصویر را کنترل کنید. در برخی دوربینهای SLR مثل Praktica MTL5 (تصویر ۲) برای عمل نور سنجی لازم است از این دکمه استفاده شود.
تصویر۱) محل دکمه پیش نمایش عمق میدان بروی نیکون D70
تصویر۲) محل دکمه پیش نمایش عمق میدان و دکمه نورسنج بروی Praktica MTL5
۲- رینگ عمق میدان
بروی تمام لنزهای دستی شما میتوانید یکسری عدد بیابید که بشکل متقارن نوشته شدهاند. این اعداد به طور عجیبی کمتر مورد توجه هستند و حتی بسیاری افراد تا سالها کارکرد آنها را بروی لنز نمیدانند. در تصویر ۳ که یک لنز ۲۸ م م را نشان میدهد شما میتوانید سه رینگ را میببینید. از پایین به بالا، اول رینگ کنترل دیافراگم که اعداد دیافراگم بروی آن حک شده ، دوم رینگ عمق میدان که بروی آن اعداد دیافراگم نسبت به خط مبدا به طور متقارن حک شده اند. و بالاخره رینگ فوکوس که فاصله با متر و فوت بروی آن حک شده است. برای بدست آوردن عمق میدان ما به هر سه رینگ احتیاج داریم.
در تصویر۳ لنز بروی f/8 قرار دارد و بروی فاصله حدود ۶۰ cm فوکوس شده است. حال اگر دو عدد ۸ را بروی رینگ عمق میدان تا رینگ فوکوس امتداد دهید دامنه عمق میدان را بدست میآورید در این مثال دامنه وضوح یا همان عمق میدان بین کمی قبل از ۵۰ cm تا ۷۰ cm است.
همانطور که متوجه شدهاید به خاطر کمبود جا برخی اعداد دیافراگم بروی رینگ عمق میدان حک نشدهاند و به جای آن فقط یک خط کوچک حک شده است. بطور مثال در همین لنز F/5.6 , 11 تایپ نشده و به جای آنها فقط شاخصی حک شده است.
تصویر ۳
در تصویر ۴ یک لنز ۱۳۵ م م نشان داده شده است که بروی فاصله ۱۰ متری فوکوس شده و دیافراگم بروی ۱۶ قرار دارد در نتیجه عمق میدان در فاصله حدود ۷ تا ۱۸ متری است. اگر کمی با این اعداد بروی لنزتان در حالتهای مختلف توجه کنید و حالتهای مختلف را بررسی نمایید درکی عمیقتر از رفتار عمق میدان پیدا خواهید کرد.
تصویر ۴
همانطور که میدانید علاوه بر فاصله و دیافراگم ، فاصله کانونی نیز بروی عمق میدان اثر دارد به همین خاطر بروی لنزهای زوم یکسری خطوط منحنی همگرا خواهید یافت که با تغییر فاصله کانونی به شما کمک میکند تا اعداد متقارن بروی رینگ عمق میدان را تا رینگ فوکوس امتداد دهید. برای مثال در تصویر۵ شما میتوانیداین خطوط را بروی یک لنز زوم ببینید. در تصویر لنز بروی تله ترین حالت قرار دارد همانطور که میبینید این خطوط با افزایش فاصله کانونی به هم نزدیک میشوند که به معنی کم شدن عمق میدان است.
تصویر۵: لنز نیکون NZ 35-200
در حال حاضر این اعداد متقارن یا رینگ عمق میدان بروی اغلب لنزهای اتوفوکوس قرار ندارند. اما بروی تمام لنزهای با فوکوس دستی آن را خواهید یافت و به شما کمک خواهد کرد که دامنه دقیق عمق میدان را بر اساس ویژگیهای لنزتان بدست آورید.
با سپاس- رضا
خیلی خوب بود. ساده و قابل فهم و مفید.
من نفهمیدم این ۷ تا ۱۸ متر رو از کجا خوندین. میشه توضیح بدین یه کم ؟
همانطور که در مثال اول توضیح داده شده – اگر در تصویر ۴ اعداد ۱۶ یروی رینگ عمق میدان را تا رینگ فوکوس امتداد دهید در سمت چپ به کمی بعد از ۷ میرسید و در سمت راست بین عدد ۱۵ و ۳۰ . با توجه فاصله دو عدد ۱۵ و ۳۰ میشود گفت که ۱۶ سمت راست تقریبا مقابل محدود ۱۸ متر است . بهمین خاطر در متن هم آمده -حدود ۷ تا ۱۸ متری -. توجه بفرمایید که اعداد سفید فاصله را به متر و اعداد سبز فاصله را به فوت نشان میدهند
پس این Auto Depth of field که روی برخی دوربینها مثل EOS 300D است چیه؟
خوب بود در این مورد هم توضیحی میدادین
آقا علیرضا- البته سوال شما مستقیما به موضوع عمق میدان مربوط نمیشود و این به نوعی امکان جانبی است که بروی دوربین EOS 300D وجود دارد. در صورتی که شما از Auto Depth of field در این دوربین استفاده کنید دوربین با انتخاب دیافراگم مناسب باعث میشود تا تمام موضوعات (که بروی ۷ نقطه اتو فوکوس قرار دارند) در درون دامنه وضوح قرار گیرند. در واقع تمام موضوعات اصلی در درون کادر واضح خواهند بود ( البته نه لزوما همه موضوعات)
سلام!
من امروز برای اولین بار وارد سایت شما شدم.
همیشه ذنبال یه همچین سایت خوبی بودم.به عکاسی هم علاقه دارم.
خسته نباشید.براتون آرزوی موفقیت می کنم.
سلام!
من امروز برای اولین بار وارد سایت شما شدم.
همیشه ذنبال یه همچین سایت خوبی بودم.به عکاسی هم علاقه دارم.
خسته نباشید.براتون آرزوی موفقیت می کنم.
سایت خوبی دارید امابه نظر من خیلی هم کامل نیست.
من یک سوالی دارم که هر جادنبال ان میگردم نمی یابم می خواستم اگر میشود کمکم کنید.
سوال:دلیل فیزیکی ارتباط بین اندازه دیافراگم و عمق میدان وضوح؟
راستش این تحقیق را استادمون گفته و هر طوری شده باید بیابم از شما خواهش میکنم کمکم کنید.