در آگوست ۲۰۰۳ شرکت Canon با معرفی دوربین EOS 300D همه را شگفت زده کرد.چرا که این دوربین با قیمتی زیر ۱۰۰۰ دلار، از همان سنسور ۶ مگاپیکسلی و همان پردازشگر تصویر عالی دوربین10D، در یک بدنه ارزان (مشابه دوربینهای فیلمی EOS 300 ) استفاده می کرد.بنابراین تمام افرادی که قبلا از دوربینهای غیر SLR استفاده می کردند و در نظر داشتند که یک دوربین SLR تهیه کنند ،برای خرید آن هجوم بردند.این دوربین اثرات زیادی در دنیای عکاسی دیجیتال داشت چرا که از یک سو باعث شد بسیاری از افراد آماتور با بودجه متوسط نیز بتوانند یک دوربین SLR تهیه کنند و از سوی دیگر تاثیر منفی بزرگی بر بازار دوربینهای غیر SLR گرانقیمت(حدود ۱۰۰۰ دلار ) داشت.

از مهمترین دلایل قیمت کم این دوربین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:استفاده از بدنه پلاستیکی، استفاده از آینه های ۵ گانه (Pentamirror) بجای منشورهای ۵ گانه(Pentaprism) در منظره یاب، کاهش امکانات دوربین نسبت به 10D (که بنظر میاید بعلت Firmware آن باشد) ، تغییر محل تولید از ژاپن به تایوان و درنهایت تغییراتی که Canon در فرایند تولید حسگر داده است.نکته مهم دیگر در این دوربین لنز آن است.این دوربین را میتوان با یک لنزEF-S 18 – 55 mm تهیه کرد که نسبت به قیمت بدنه تنها ، ۱۰۰ دلار بیشتر قیمت دارد.این دوربین قابلیت اتصال لنزهای سری EF و نیز EF-S را دارد.لنز جدید EF-S از همان پایه و اتصالات EF استفاده می کند اما بعلت تغییراتی در قسمتهای پشتی آن،به حسگر نزدیک تر است.بنابراین این سری لنزها میتوانند کوچکتر از لنزهای EF ساخته شوند.البته این لنز فعلا تنها لنز این سری جدید بوده و EOS 300D نیز تنها دوربینی است که از این لنز استفاده می کند.


در ژانویه ۲۰۰۴ شرکت Nikon با دوربین Nikon D70 به روریارویی دوربین ۶ مگاپیکسلی جدید Canon رفت.البته قیمت این دوربین حدود ۴۰۰ دلار از دوربین Canon گرانتر بود.این دوربین ۲ سال پس از معرفی دوربین D100 به بازار آمد و در بسیاری جهات بر آن برتری داشت.

در این نوشتار سعی میکنیم که یک مقایسه تطبیقی بین این دو دوربین انجام دهیم چرا که بسیاری از افراد که خواهان خرید دوربین SLR هستند ،به این دو دوربین فکر می کنند.برای این مقایسه سعی شده است که از نقدهای منابع مختلف استفاده شود تا سلیقه های شخصی افراد در آن دخالت نداشته باشد.

از حسگر(سنسور ) شروع می کنیم.حسگر Canon یک حسگر CMOS ساخت Canon و با اندازه ۱۵.۱*۲۲.۷ mm است . حسگر Nikon از نوع CCD ،ساخت SONY و با اندازهmm 23.7 x 15.5 می باشد.فاکتور CROP(نسبت اندازه فریم کامل ۳۵ میلیمتری به اندازه حسگر) درنیکون ۱.۵ و در کنون ۱.۶ است.اندازه حسگر Nikon معادل استاندارد DX است.
حداقل سرعت شاتر در هر دو یکسان است( ۳۰ ثانیه بعلاوه حالت Bulb).حداکثر سرعت شاتر در Nikon 1/8000 و در کنون ۴۰۰۰/۱ ثانیه است. شاتر Nikon با مکانیسم مرکب الکترونیک و مکانیک عمل میکند، اما در Canon شاتر فقط مکانیکی است.این موضوع باعث برتری Nikon در چند زمینه می شود.یکی حداکثر سرعت همزمانی شاتر با فلاش است(Flash Sync Speed) که در نیکون ۵۰۰/۱ و در کنون ۲۰۰/۱ ثانیه است که این برتری خود را در هنگام عکاسی در محیطهای پرنور با استفاده از حالت Fill flash ،نشان می دهد. سایر فواید این نوع شاتر در سرعت بیشتر تهیه عکسهای پی در پی با فلاش(Continous Shooting )، مدت Recycle (آماده سازی مجدد)کمتر فلاش و مصرف باتری کمتر است.
در زمینه مقایسه کیفیت تصویر، سطح نویز در این دو دوربین تقریبا مشابه است.در ISO1600 نویز D70 تا حدی بهتر از 300D است.چرا که نویز Nikon در اینISO ، تکرنگ است و حذف نویز تکرنگ راحت تر از نویز رنگی می باشد


تصویر اول مربوط به 300D و تصویر دوم مربوط به D70 در ISO1600 است.همانگونه که مشاهده می شود ،نویز در تصویر دوم تکرنگ است.
هر دو دوربین در ISO‌های بالا خوب عمل می کنند و در ISO های زیر ۴۰۰ تقریبا هیچ نویزی ندارند.300D در حداقل ISO خود(۱۰۰) تصاویر تمیزتر ونرمتری نسبت به D70 در حداقل ISO خود(۲۰۰) تولید می کند.
تعادل رنگ در عکسهای محیط بیرون در D70 دقیقتر است.رنگها در عکسهای EOS 300D کمی گرمتر از رنگهای واقعی است و رنگهای D70 نسبت به 300D کمی اشباع تر است.


بعلت تفاوت آلگوریتمهای شارپ سازی ، تصاویر D70 شارپتر از EOS 300D به نظر می رسد.اما بعلت کارکرد خوب 300D در ISO100 ،در برخی مناطق تصویر، نویز در D70 بیشتر است.
نکته دیگری که در اغلب فرومهای عکاسی دیجیتال، در مورد D70 گفته می شود،مسئله Moire (موجدار بودن تصویر) است که البته فقط در برخی از تصاویر و در حالات خاصی دیده میشود.
در محیط آتلیه و با ISO200 ،تقریبا تصاویر هر دودوربین مشابه هم است.فقط در برخی موارد بازهم D70 شارپتر وEOS 300D کم نویز تر و صافتر عمل می کنند.
حداکثر دقت (Max Resolution) در 300D کمی بیشتر از D70 است.( ۳۰۷۲ *۲۰۴۸ در برابر ۳۰۰۸ *۲۰۰۰ پیکسل)
سرعت عکاسی پی در پی در نیکون ۳ و در کنون ۲.۵ فریم در ثانیه است.گنجایش بافر نیکون ۱۲ عکس ودر کنون ۴ عکس میباشد.Nikon تصاویر را به صورتJPEG بافر می کند ولی Canon تصاویر را به صورت مستقیم از حسگر و به فرمت RAW بافر می نماید.
کیفیت منظره یاب در D70 کمی بهتر از 300D بوده و دقت LCD آن نیز بیشتر است(۱۳۰,۰۰۰ در برابر ۱۱۸,۰۰۰ پیکسل).در هنگام نمایش عکسها در Canon امکان بزرگنمایی ۱۰ برابر و در Nikon امکان بزرگنمایی ۶ برابر وجود دارد که این برتری Canon ،در هنگام بررسی دقت فوکوس عکسها خودنمایی می کند.
زمان شروع به کار از موقع روشن شدن ،در D70 فقط ۰.۱۹ ثانیه و در 300D تقریبا ۲.۷۹ ثانیه است.سرعت نمایش خودکار عکس (چه JPEG وچه RAW)پس از عکاسی در D70 بیشتر از 300D است.سرعت پردازش در هنگام عکاسی با فرمت RAW ، و نیز سرعت انتقال اطلاعات از کارت حافظه نیزدر D70‌بیشتر از 300D میباشد. Nikon از اتصال USB2 نیز پشتیبانی میکند.
جبران نوری (EV) در D70 به مقدار -5EV تا+5EV با درجات ۳/۱و۲/۱است.در کنون -3EV تا+3EV با درجات ۳/۱است.Canon برخلاف Nikon دارای کنترل از راه دوراست.
300D قابلیت اتصال لنزهای Canon EOS EF, EF-S و D70 قابلیت اتصال لنزهای Nikkor AF / F, D-Type دارد.لنز همراه دوربین در Canon لنز EF-S 18-55mm f/3.5 – 5.6 و در Nikon Nikkor AF-S DX 18- 70 mm F3.5 – F4.5G است.معادل ۳۵ میلیمتری لنزکنون ۲۸.۸ – 88mm و معادل ۳۵ میلیمتری لنز نیکون ۲۷ – ۱۰۵ mm است.(با توجه به اندازه حسگر این دو دوربین و CROP Factor) .لنز Nikon سریعتر و نیز با زوم بیشتر میباشد. لنز Canon با توجه به وزن و قیمت کم خود، در آزمونهای بررسی لنز خوب عمل کرده است.به طوریکه در حالت واید دقت خوب و در حالت تله دقت متوسط دارد. لنز Nikon نسبت به لنز Canon سنگینتر است،اما کیفیت ساخت بالاتری دارد و در آزمونهای بررسی لنز نیز عملکرد خوبی داشته است ،هرچند که در حالت حداکثر اندازه دهانه دیافراگم ،تصاویر نرم تر(soft ) از معمول تولید می کند .
برای برخی عکاسان ظاهر نقره ای- مشکی 300D جذاب و برای برخی دیگر این رنگ کمی غیر حرفه ای است.البته اخیرا یک نسخه تمام مشکی نیز از این دوربین تولید شده است که فعلا(در زمان نگارش این نوشتار) فقط در ژاپن در دسترس قرار دارد.
در نهایت اگر بخواهیم یک جمع بندی ارائه کنیم،باید توجه کنیم که به هرحال یک اختلاف قیمت ۴۰۰ دلاری بین این دو دوربین وجود دارد و این اختلاف قیمت برای طیف وسیعی از افراد، در تصمیم گیری برای خرید موثر خواهد بود. کیفیت تصویر دو دوربین با توجه به معیارهای مختلف آن تقریبا مشابه می باشد(و این برای EOS 300D با قیمت ۹۰۰ دلاری خود که کیفیتی مشابه با Canon 10D دارد ،بیشتر شبیه یک معجزه است)،اما یکسری از مشخصات D70 بر 300D برتری دارد.مشخصاتی نظیر عملکرد شاتر، سرعت بیشتر در پردازش تصویری و آماده شدن برای کار، بافر بیشترو سریعتر در عکاسی پی درپی و نیز جبران نوری کاملتر، باعث می شوند که حداقل برای حرفه ای ها ، D70 ارزش این ۴۰۰ دلار اضافه را داشته باشد.نکته دیگر در مورد انتخاب ،لنز است.اگر مجموعه لنز خاصی دارید ، یا به لنزهای خاصی علاقه بیشتری دارید ،بایستی بر آن اساس دوربین خود را انتخاب نمایید.باید توجه داشت که در صورت استفاده از لنز های ارزان، هر دو دوربین ناامید کننده خواهند بود.پس انتخاب لنز خوب برای حال و آینده میتواند یکی از مهمترین معیارهای انتخاب باشد چرا که به هر حال هر دو شرکت Nikon وCanon درآینده Back های خود را ارتقا خواهند داد.از سوی دیگر خود انتخاب لنز نیز برای برخی افراد بر اساس نام شرکت مورد علاقه شان است.برای برخی، Canon در زمینه تولید DSLR پیشگام است، پس لنز Canon را انتخاب می کنند تا درآینده نیز با بدنه های پیشرفته آینده Canon سازگار باشد.و برای برخی دیگر Nikon در این زمینه حرف آخر را میزند.
در نهایت توجه به ظاهر دوربین و طرز قرار گیری آن در دست بسیار اهمیت دارد.در این مورد پیشنهاد موکد این است که حتما هر دو دوربین را از نزدیک ببینید و در دست بگیرید و چند تایی عکس با آنها بگیرید.چراکه یک دوربین بسیار خوب نیز اگر نتواند علاقه ای برای عکاسی در شما ایجاد کند،ارزشی نخواهد داشت.