نورپردازی اجسام کوچک برای عکسبرداری ماکرو با استفاده از تجهیزات گرانقیمتی نظیر فلاشهای حلقهای (Flash Ring ) قابل انجام است. اما برای اکثر افراد استفاده از چنین لوازمی مشکل است.
هدف این مقاله ارائه راهحلهای آسان و ارزان برای نورپردازی اجسام کوچک است. تکنیکهایی که در این مقاله مورد بررسی قرار میگیرند، بیشتر مناسب عکسبرداری در محیطهایی است که نور آنها قابل کنترل است. اما میتوان با صرف وقت بیشتر برای تنظیم ابزارهای لازم، از این تکنیکها برای عکاسی از اجسام طبیعی محیط بیرون نیز استفاده نمود.
تمام تجهیزاتی که در این تکنیکها بکار میروند، با قیمتی کمتر از ۱۰۰ دلار قابل ابتیاع بوده و با اکثر دوربینهای دیجیتال قابل استفاده هستند. برخی از آنها رایگان هستند و فقط باید برای ساخت آنها کمی وقت صرف نمود.
فلاش های سرخود (built-in )
اکثر دوربینهای دیجیتال دارای یک فلاش سرخود در سمت راست بدنه هستند. میتوان از فلاش دیگری نیز استفاده نمود تا نور غیرمستقیمتر و یکنواختتری فراهم شود. عموماً بهترین نوع نور، نور فلاش است چرا که قابل کنترل بوده و دمای رنگ آن ثابت است.
هرچند که در اکثر دوربینها امکان استفاده از فلاش سرخود در هنگام عکسبرداری ماکرو وجود دارد، اما برخی دوربینها فاقد این قابلیت هستند. برای چنین دوربینهایی که قابلیتهای محدودتری دارند باید از نورهای درخشان سفید و راههایی برای پخش کردن این نور استفاده نمود. دارندگان چنین دوربینهایی میتوانند قسمت مربوطه را در این مقاله مطالعه نمایند.
در دوربینهایی که امکان استفاده از فلاش در حالت ماکرو را دارند، مشکل دیگری وجود دارد و آن قوی بودن شدت نور به علت نزدیکی فلاش به جسم است.در این مورد ، نور بایستی تعدیل شود که راههای ساده متعددی برای این کار وجود دارد که بیشتر توضیح داده خواهد شد.
4 روش برای نورپردازی اجسام در حالت ماکرو بحث میشود که در ۳ مورد آنها باید از فلاش استفاده نمود. قابل اعتمادترین روش و تطابقپذیرترین روش از همه گرانتر است.
استفاده از فلاش سرخود و نورهای انعکاسی
فلاش میتواند سایههای تندی روی اجسام ایجاد کند. در مورد برخی عکسها شاید چنین سایههایی قابل قبول باشد اما اگر هدف ما نورپردازی یکنواخت باشد بایستی قسمتی از نور فلاش را اطراف جسم مورد نظر پخش نمائیم.
یک راه ساده، عکسبرداری دریک محیط انعکاسی و منتشرکننده نور است. مثلاً یک جعبه ساده را در نظر بگیرید که سطح داخلی آن توسط مقوای سفید پوشانده شده است. هزینه تهیه چنین جعبهای بسیار کم اما نتایج حاصله از استفاده آن بسیار زیاد است. وقتی که در زیر جسم مورد نظر، سطح رنگی صافی وجود دارد، نور بایستی بطور مستقیم از جلو به جسم بتابد. در این موارد جعبه را از سطح سفیدش در پشت قرار دهیم تا در فریم عکس دیده نشود.
در عکس زیر به سایه واضح حاصل از فلاش دوربین در سمت چپ جعبه توجه کنید.
Olympus C-4040: aperture f7 shutter speed 1/100
اما این عکس با استفاده از جعبه انعکاسی گرفته شده است. سطوح سفید جعبه نور فلاش را منعکس کرده و آن را در اطراف جسم بصورت یکنواخت منتشر نموده است:
Olympus C-4040: aperture f7 shutter speed 1/100
روش ساختن چنین جعبهای را بزودی شرح خواهیم داد.
وقتی که چنین جعبه سادهای میتواند این اندازه در عکسبرداری تفاوت ایجاد کند، پس حتماً اضافه کردن یک منبع نور ثانویه نیز خواهد توانست تفاوتهای بیشتری ایجاد نماید. در حقیقت وقتی که این دو روش با یکدیگر استفاده شوند، محیط نورپردازی بسیار تحت کنترل عکاس خواهد بود.
ادامه دارد …
سلام دست دوتایی تون درد نکنه خیلی باحال بود
با سلام
ضمن خسته نباشید به تمامی دوستان امیدوارم این مباحث بزوىی بعنوان کتاب انتشار یابد
سلام دوست عزیز
خسته نباشید مقاله های شما خیلی برایم جالب بود از شما خیلی متشکرم که ادمهای تازه کار را شیفته عکاسی مکنید . من که تازه کار هستم ولی اطلاعات زیادی ار دوربین و لوازم جانبی ندارم ولی به عکاسی ماکرو و منظره . . . علاقه دارم می خواهم متناسب با بودجه برای خودم عدسی های اضافه شونده برای لنز ۵۲mm دوربین انالوگ خودم تهیه کنم به شرط که به دوربین های دیجیتال با همان لنز باشد من فکر میکنم که در ایران نامش رینگ یا آداپتور باشد ولی این نام را در بازار ناصر خسرو سر در نمی آورند یا چیزی از اینها نمی داند اگر شما از این ها اطلاعات یا که از کجا تهیه کنیم میدانید از شما خیلی ممنون می شوم را ما را راهنمایی کردید ولی یک ادرس انترنتی راج به عدسی های اضافه شونده اطلاعات و نمونه های عکس گرفته
شده با همین عدسی ها نمایش داده است اگر متوجه منظور من نشدید به این ادرس مراجعه کنید با تشکر فراوان
http://www.tiffen.com/
http://www.tiffen.com/digital.htm
http://www.tiffen.com/digital_lenses.htm#Wide Angle Lenses
Flash Ring رو از کجا میشه تهیه کرد. در موردش اطلاعات بیشتری نیاز دارم.