نمایشگاهی از عکس‌های عکاسان زن از ایران و کشورهای عرب از ۵ شهریورماه جاری به میزبانی موزه هنرهای زیبای بوستون در ایالت ماساچوست آمریکا برپا شده است.

   در این نمایشگاه که تا ۲۲ دی‌ماه ۹۲ دایر خواهد بود آثاری از ۱۲ عکاس اهل منطقه خاورمیانه از جمله چهار عکاس ایرانی برای بازدید عموم قرار دارد. شادی قدیریان، شیرین نشاط، گوهر دشتی و نیوشا توکلیان عکاسان ایرانی حاضر در این نمایشگاه هستند. گردآورنده‌ی این نمایشگاه که تحت عنوان «She Who Tells a Story» برپا شده Christen Gresh است که به گفته‌ی خود با آثار عرضه شده در این نمایشگاه در سال‌های اقامتش در مصر آشنا شده است.

 

920617_1

شیرین نشاط با تازه‌ترین مجموعه عکس‌های خود به نام «کتاب پادشاهان» در این نمایشگاه حضور دارد. این هنرمند ایرانی مقیم نیویورک در این مجموعه با الهام از کارکرد شعرهای شاهنامه فردوسی و همچنین به کاربستن نوشتار شعرها به عنوان عنصری گرافیکی دست به ایجاد مجموعه‌ تصاویری زده، که به گفته‌ی کارشناسان، موسیقی، تاریخ، سیاست، فلسفه و شعر را به هم پیوند زده است. شیرین نشاط (متولد قزوین در سال ۱۹۵۷) سعی دارد در این مجموعه ادای دینی داشته باشد به تمام کسانی که در طول تاریخ شجاعانه جان خود را برای رسیدن به عدالت و برابری در منطقه خاورمیانه فدا کردند.

 

920617_2

آثاری که از گوهر دشتی برای این نمایشگاه انتخاب شده‌اند از مجموعه‌ی «زندگی امروز و جنگ» مربوط به سال ۲۰۰۸ هستند که یکی از آنها بر روی جلد کاتالوگ عکس‌های این نمایشگاه هم نقش بسته است. این مجموعه که به صورت صحنه‌آرایی عکاسی شده سعی در توصیف رابطه‌ی پیچیده‌ی زندگی واقعی روزمره و تجربیات روحی و روانی دارد. عکاس در این مجموعه لحظاتی معمولی از زندگی یک زوج جوان را در دوران جنگ در تقابل با ابزار و ادوات نظامی و تجهیزات فرسوده نشان می‌دهد. اگرچه سوژه‌های اصلی به روشنی احساساتی از خود بروز نمی‌دهند و برخوردی به ظاهر خنثی دارند ولی مخاطب می‌تواند شاهد نوعی سرسختی، عزم راسخ و پشتکار برای ادامه‌ی زندگی عادی در آنها سراغ بگیرد که در واقع نوعی مقاومت در برابر نابودی آرامش زندگی روزمره در اثر خشونت‌های ویرانگر جنگ است.

 

920617_3


   مجموعه‌ی «زنان قاجار» شادی قدیریان مربوط به سال ۱۹۹۸ دیگر اثر ایرانی حاضر در نمایشگاه موزه هنرهای زیبای بوستون است. او در این مجموعه تحت تاثیر پرتره‌های استودیویی که اواخر قرن نوزدهم یعنی هنگام حکومت قاجاریه در ایران رواج داشته اشاره‌ای تیزبینانه به تفاوت‌های زندگی بیرونی و درونی در جامعه ایران داشته است. وی با استفاده از نقاشی‌هایی که به عنوان پس‌زمینه‌ در آتلیه‌ها به کار می‌روند و ترکیب آنها با زنان جوانی که لباس‌های سنتی آن دوران را بر تن دارند و هرکدام حامل المانی از دنیای مدرن امروزی هستند کنکاشی ظریف و جسورانه در موقعیت و محدودیت‌های زن ایرانی در طول تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران کرده است.

 

920617_4

از نیوشا توکلیان نیز مجموعه عکسی به نام «گوش کن» مربوط به سال ۲۰۱۰ برای این نمایشگاه انتخاب شده است. این پروژه‌ی او شامل ۶ پرتره از برخی خوانندگان زن ایرانی است که جلوی پس‌زمینه‌ای از پارچه‌های پولک‌دوزی شده رنگارنگ به سبک استودیوها و سن‌های اجرای موسیقی مردمی در حال خواندن ترانه هستند. عکاس در این مجموعه با بهره‌گیری از ویژگی صامت بودن عکس اشاره‌ی غیرمستقیمی به محدودیت‌های موجود در ایران در مورد اجرای ترانه برای عموم توسط زنان داشته است. نیوشا توکلیان، که یکی از موفق‌ترین فتوژورنالیست‌های زن ایران است، در سال‌های اخیر و بر اثر محدودیت‌هایی که مانع از ادامه کار خبری برای او شد به عکاسی هنری روی آورده و به گفته‌ی دست‌اندرکاران این نمایشگاه ظاهرا در عرصه هنر هم در حال تبدیل شدن به یک چهره‌ی موفق است.


   علاوه بر عکاسان ایرانی در این نمایشگاه آثاری از جنانه العانی، بشرا المتوکل، رعنا النمر، لالا اسیدی، تانیا هبوجوقا، رولا حلاوانی، نرمین همام و رانیا مطر هم به نمایش درآمده است. طبق اعلام مسئولین موزه هنرهای زیبای بوستون قرار است نشست پرسش و پاسخ و بررسی آثار نمایشگاه با حضور کیوریتور آن، ملکه‌ی اردن و برخی عکاسان حاضر در آن از جمله گوهر دشتی، شادی قدیریان و نیوشا توکلیان یکشنبه ۷ مهرماه ۹۲ در محل آمفی‌تئاتر این موزه برگزار شود که تمام بلیط‌های این جلسه با قیمت ۴۴ دلار از مدتی پیش به فروش رفته است.

   همچنین علاقه‌مندان می‌توانند در صورت امکان و به طور رایگان در تور ویژه‌ی بازدید از این نمایشگاه همراه با توضیحات کیوریتور که برای روز ۱۱ مهرماه سالجاری پیش‌بینی شده هم شرکت کنند. گفتنی‌ست کلیه عکس‌های این نمایشگاه در قالب کتاب عکسی به صورت رنگی در ۱۶۴ صفحه به قیمت ۴۰ دلار منتشر و عرضه شده است. کتاب یاد شده علاوه بر عکس‌ها دربرگیرنده‌ی بیوگرافی و یادداشت‌هایی برای تفسیر و توضیح بیشتر پیرامون این آثار نیز هست.