عکاسی مُد یا فشن – همچون خودِ صنعت مُد – که برای مصرف در مجلات و تبلیغات به وجود آمده، سبکی منعطف و واکنشپذیر است. این شکل از عکاسی برای حفظ توجهمان، دائماً خود را با تغییرات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تغییر و تطبیق میدهد. سرعت این تغییرات سبب خروج آن دسته از عکاسانی شده که یارای ماندگاری در جریانی دائمالتغییر را نداشتهاند و این گونه این ژانر تنها در اختیار شمار اندکی از خلاقترین کارگزاران قرار گرفته است.
نمایشگاه «مظاهر مُد: سیر تحول یک قرن از عکاسی مد» رویکرد برخی از عکاسانی را بررسی میکند که با صنعت مُد همکاری داشتهاند و آثارشان مفاهیم مُد و زیبایی را دگرگون کرده است. «مظاهر مُد» با دسترسی به مجموعهی موزهی گِتی در کنار امانات شخصی و عمومی، بیش از ۱۶۰ عکس را در کنار منتخبی از لباسها، طراحیها، جلد مجلات، ویدئو و تبلیغات به نمایش گذاشته است. با گسترهی منابع و رسانههای گوناگون، بستری غنی فراهم آمده که ورای صفحات مجلات میرود. در چنین بستری میتوان دریافت که مُد چگونه در زندگی روزمرهی انسانها رخنه میکند.
۱۹۱۱ – ۱۹۱۹ ژانر جدید
در سال ۱۹۱۱، ناشر فرانسوی با نام لوسین وُگل چالشی را پیش روی ادوارد استایکن[۲] عکاس قرار داد و از او خواست که نخستین عکسهای مُد هنری را تهیه کند. اگر چه عکسهای مُد طی دهههای آخر سدهی نوزدهم نیز تهیه میشدند، اما آنهایی که وضوح کامل داشتند برای تأثیرگذاری روی عموم مردم بیشازحد واقعی بودند. انتشار عکسهای فوکسنرم استایکن در نشریهی فرانسوی هنر و دکوراسیون لحظهای کلیدی در پیدایش عکاسی مُد مدرن است.
شرکت انتشاراتی کُندهنَسْت در سال ۱۹۱۴ بارون اَدُلف دو میِر[۳] را بهعنوان نخستین عکاس مُد تماموقت در مجلهی وُگ استخدام کرد. دو میِر صفحات این مجله را با عکسهایی از آدممهمها و مدلهای شیکپوش پر کرد و ثابت کرد که عکاسی در این زمینه میتواند با طراحیهای دستی رقابت کند.
۱۹۲۰ – ۱۹۲۹ از پیکتریالیسم تا طبیعیگرایی
پس از مهاجرت بارون دو میِر از نیویورک به پاریس در سال ۱۹۲۲ برای کار در مجلهی هارپرز بازار، استایکن عکاس ارشد شرکت انتشاراتی کُندهنَسْت شد. او پرترههایی اجتماعی و عکسهای مُد برای مجلات وَنتی فِر و وُگ تهیه کرد. استایکن از عکسهای فوکسنرم که در آن زمان محبوب بودند فاصله گرفت و به رویکردی سرراستتر و موضوعاتی جذابتر روی آورد. انتخاب مدل مؤلفهای کلیدی در موفقیت او بود. او افراد محبوبی مثل لی میلر و مرین مُرهاوس را بهعنوان مدل عکسهایش انتخاب و نورپردازیاش را بهشکلی طبیعی تنظیم کرد تا به شخصیتشان مجال بروز دهد.
در ادامهی این دهه، طراحان مد لبهی زیرین دامنها را بالاتر و خط کمر را پایینتر آوردند، چرا که ظاهر لاغر و پسرانه میان نسل جدید زنان جوان کاملاً مد شده بود. زنان جوان با کوتاه کردن موهایشان به شک بابد[۴]، رقص با موسیقی جَز، کشیدن سیگار و نوشیدن مشروب در فضای عمومی سنتها را زیر پا گذاشتند.
۱۹۳۰ – ۱۹۳۹ دوران رکود بزرگ
با فروپاشی اقتصادی وال استریت در سال ۱۹۲۹ که رکود اقتصادی و کاهش تولید را در پی داشت، بانکها ورشکسته شدند، بیکاری اوج گرفت و تأثیر این رخداد به سراسر جهان رسید. با این حال، مجلاتی مثل هارپرز بازار و وُگ تأکید بر زندگی لوکس و پرزرقوبرق را که تنها در دسترس ثروتمندترین افراد جامعه بود، ادامه دادند. برای برخی از خوانندهها، صفحات آنها فراری بود از واقعیات تلخ آن دوران.
با وجود آن که در دههی ۱۹۳۰ پایههای اقتصادی مجلات مهم مُد به لرزه درآمدند، در این دوران شاهد رشد قابل توجه شمار عکاسان مُد استخدامشده در مجلات و افزایش تنوع سبکهای هنری آنها هستیم. پس از این دوران رکود اقتصادی، صنعت مُد از ظاهر لاغر و پسرانه که دههی سرکش ۱۹۲۰ را دربرگرفتهبود، فاصله گرفت و به سبکها و شکلهای زنانهتر روی آورد.
۱۹۴۰ – ۱۹۴۹ جنگ جهانی دوم و پیامدهایش
در اروپای جنگزده، عکاسان مُد تحت شرایط بسیار دشواری کار میکردند و فقدان منابع (برق، آب، مواد شیمیایی و فیلم) امکانات استودیوهای عکاسی را، که به نور و پسزمینههای پرنقشونگار تکیه داشتند، به طرز قابل ملاحظهای کاهش داده بود. اشغال پاریس و بمباران لندن از سوی نازیها موجب انزوای این شهرها شد و نیویورک نقش پررنگتری در صنعت مُد یافت. قوانین جیرهبندی طراحان را واداشت تا از پارچهی کمتری استفاده کنند و عکاسان مُد با محدودیت و پرهیز بیشتری کار کردند: پسزمینههای ساده و چیدمانهای بیرونی محقر.
مجلات مُد آمریکایی و بریتانیایی برای اعتبار بخشیدن به کارشان، عکاسان و مدیران هنریشان را تشویق کردند که رویکردهای میهنپرستانه اتخاذ کنند، جنبشی که اینک از آن با عنوان «شیک میهنپرست»[۷] یاد میشود. پس از جنگ، طراح لباس کریستین دیور در مسیر تبدیل دوبارهی پاریس به مرکز جهانی مُد پیشگام شد.
-
تصویر ۶. اِروینگ پِن. لباس شطرنجی (لیزا فُنساگرایوز)، نیویورک، ۱۹۵۰. -
تصویر ۷. ریچارد اَودن. دُویما و فیلها، جامهی رسمی دیور، سیرک زمستانی، پاریس، آگوست ۱۹۵۵. عکس نقره ژلاتین. -
تصویر ۸. لیلین بسمن[۸]. سوزی پارکر در طرح لباس تریژه، نیویورک، ۱۹۵۵. عکس نقره ژلاتین.
۱۹۵۰ – ۱۹۵۹ عصر طلایی عکاسی مُد
در دوران پس از جنگ جهانی دوم، عکاسان آمریکایی ریچارد اَوِدن[۹] و ارْوینْگ پِن[۱۰] رویکردی متفاوت اما بهقدر آخرین مُدهای پاریس چشمگیر، اتخاذ کردند: تصاویر اودن پویا اما تصاویر پِن متین و دلپذیر بودند. کارهای آنها، که با پردازشهای گرافیکی جسورانهی مدیران هنری اَلِکْسی برُدُویچ[۱۱] از هارپرز بازار و الکساندر لیبرمن[۱۲] از وُگ همراه میشدند، جدید و پیشگام بودند.
عکاسی رنگی در این دوران رونق یافت چرا که پیشرفتهای فنی در فیلم و ظهور، کاربرد تجاری آن را آسانتر و بهصرفهتر کرده بود. با آن که در طول این دهه سیلوئتهای[۱۳] دیور مُد اصلی باقی ماند، پیراهنهای گشاد طراح لباس اوبر د ژیوانْشی از سال ۱۹۵۷، از آغاز گرایش به مُدهای گشادتر و راحتتر خبر میدهد.
-
تصویر ۹. ویلیام کلاین. اَن سَنتماری و کروزر در ترافیک نیویورک، ۱۹۶۲. وُگ. چاپ کرُمُژنیک. -
تصویر ۱۰. نیل بار[۱۴]. داینا نیومن، ۱۹۶۶. عکس نقره ژلاتین.
۱۹۶۰ – ۱۹۶۹ در خیابان
در اواخر دههی ۱۹۵۰ و اوایل دههی ۱۹۶۰، ویلیام کلاین[۱۵] عکاسی مُد را برای همیشه تغییر داد. او با یک دوربین ۳۵میلیمتری از مدلهایش در فضاهای شهری عکاسی کرد و پیشگام سبکی واقعینما و بیواسطه در خیابان شد که برخی قواعد مرسوم را زیر پا میگذاشت – در مقابل عکسهای فوکسنرم یا، به عنوان مثال، عکاسی در مقابل نور خورشید.
طی نیمهی نخست این دهه، مُد نسبتاً خوددار و محافظهکار باقی ماند، اما در نیمهی دوم شکلهای گوناگونی به خود گرفت – هیپی، ماد (امروزی)، سایکدلیک، اسپِیس اِیج – با رنگهای درخشان و طرحهای جسورانه. «جوانلرزه»[۱۶]، عبارتی که نخستین بار آن را دبیر وُگ دیانا وریلند در سال ۱۹۶۵ به کار برد، نوعی جنبش مُد جوانمحور بود که از خیابانهای لندن آغاز شده بود، جایی که طراح لباس مری کوئانْت، مینیژوپ و طراح مو ویدال سسون، برش پنجضلعی مو را ابداع داده بودند.
۱۹۷۰ – ۱۹۷۹ از سرکشی تا اغوا
در دههی ۱۹۷۰، عکاسان مُد از جمله آرتور اِلگُرْت[۱۷] تلاش کردند تا زنان را در لباسهای راحت و روزمرهشان نشان دهند. با تشویق جنبش آزادی زنان یا ضرورت اقتصادی، زنان بیشتری وارد این حوزهی کاری شدند. خط تولید لباسهای پیشدوخته در شرکتهای هالستن، اَن کلاین و ایو سَنلُران برای آن دسته از زنانی که در کنار مراقبت از خانواده دنبال کار میگشتند، جذابیت داشتند. همزمان، زیبایی طبیعی، سبک زندگی سالم و مدلهای مرتبط با آنها خواستنی شدند.
این دهه همچنین با ظهور پدیدهی فزونخواهی جنسی و خشونت در عکاسی مُد در عکسهای عکاسانی مثل گای بوردین[۱۸]، هلموت نیوتن[۱۹] و کریس ون ونگِنهایم[۲۰] همراه شد. این تصاویر از تشویش و نگرانیهای حاصل از گسستی که در سنتهای دیرینِ پدرسالاری ایجاد شده بود بهره بردند. گرایشهای فرهنگی، و نه لباس، نیروی حاکم در تصویرگری این دوران بود.
۱۹۸۰ – ۱۹۸۹ قدرت و کمال
با شکوفایی اقتصادی ایالات متحده، بریتانیا و ژاپن، لباسها و متعلقات گرانقیمت به جزئی از نمایشهای خودنمایانهی ثروت بدل شدند. همزمان، طراحان مد روی مفهوم جنسیت تجدید نظر کردند. آنها بدن خوشفرم و ورزیدهی زنانه را چون لوح سفیدی دیدند که مظاهر استقلال و قدرت را بازتاب میداد.
عکاسانی با نامهای هرب ریتس[۲۲] و بروس وبر[۲۳] در توجه تازه به جنسیت مردانه در تبلیغات مُد نقش قابل توجهی داشتند. این دهه همچنین با افزایش آوازهی برخی طراحان همراه شد: طراحان ایتالیایی جُرجو آرمانی، جانفرانکو فرّه و جانّی وِرساچه، و طراحان ژاپنی ری کاواکوبو، ایسی میاکه و یُجی یامامُتو. در این دوران همچنین خردهفرهنگهای مُد، از هِوی متال تا هیپهاپ، گسترش و اهمیت یافتند.
۱۹۹۰ – ۱۹۹۹ دختر تازهوارد شهر
در اوایل دههی ۱۹۹۰، عکاس بریتانیایی کُرین دِی[۲۴] در بهمحبوبیترسیدن نوع جدیدی از تصاویر مُد نقش داشت: مدلهای ژولیده در مکانهای بههمریخته و نیمهویرانه. این عکسها با نورپردازیهای تندوتیزشان، واقعیتی زمخت را تصویر کردند که در مقابل تصاویر آرمانی دههی پیش قرار میگرفت.
ورود جنبش گرانج سیاتل به صنعت مد، عکاسان را تشویق کرد تا پی نقشمایههای تاریکتر بگردند، که به پیدایش سبک «شیک هروئینی»[۲۵] انجامید. در این سبک عکسها مدلهای فوقالعاده لاغری مثل کِیت ماس (متولد ۱۹۷۴) با حالتی بیمارگون تصویر میشدند. شکوفایی اینترنت در اواسط دههی ۱۹۹۰ با گسترش مجلات مُد کوچک همراه شد که مُدهای روز را از خیابان به فضای آنلاین کشاندند و به انقلاب دیجیتال دامن زدند.
-
تصویر ۱۴. تیم واکر. لیلی دُنالدسن در جامهی بلو اسپیتفایر، گلمم هال، سافک، ۲۰۰۹. -
تصویر ۱۵. اسکات شومن. در صحنه… پیاتزا اُبِردان، میلان، سهشنبه، ۱۸ ژانویهی ۲۰۱۱.
۲۰۰۰ – ۲۰۱۱ واقعگرایی و خیال
در هزارهی سوم، عکسهای فانتزی و خیالی تیم واکر[۲۶] که برگرفته از کتابهای قصه بودند، در نقطهی مقابل واقعگراییِ زمخت دههی ۱۹۹۰ قرار گرفتند، نیز هنرمندانی مثل اینِز و وینود[۲۷] و سالْو سوندْسبا[۲۸] برای تغییر نگاهمان نسبت به چیزهای قابلپذیرش – نه فقط از نظر زیباییشناختی بلکه همچنین از نظر فنی و مفهومی – ابزار دیجیتال را به کار بردند.
اکنون، با رشد سریع وبلاگهای مُد از جمله سارتوریالیست[۲۹] بهمدیریت اسکات شومن[۳۰] (تأسیس: ۲۰۰۵) در شبکهی اینترنت و شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام (۲۰۱۰) و اسنپچت (۲۰۱۱)، که بیشمار عکس در آنها جریان دارد، راههای تازهای برای عکاسان جویاینام و جاافتاده مهیا شده و حاکمیت دیرین رسانههای چاپی مُد زیر سؤال رفته است.
پینوشتها:
[۱] Icons of Style: A Century of Fashion Photography, 1911 – ۲۰۱۱
[۲] Edward Steichen
[۳] Baron Adolf de Meyer
[۴] bobbed، نوعی مدل موی نسبتاً کوتاه در میان زنان که تا زیر چانه میرسد.
[۵] Martin Munkácsi
[۶] Cecil Beaton
[۷] patriotic chic
[۸] Lillian Bassman
[۹] Richard Avedon
[۱۰] Irving Penn
[۱۱] Alexey Brodovitch
[۱۲] Alexander Liberman
[۱۳] silhouette
[۱۴] Neal Barr
[۱۵] William Klein
[۱۶] Youth-quake
[۱۷] Arthur Elgort
[۱۸] Guy Bourdin
[۱۹] Helmut Newton
[۲۰] Chris von Wangenheim
[۲۱] Sheila Metzner
[۲۲] Herb Ritts
[۲۳] Bruce Weber
[۲۴] Corinne Day
[۲۵] heroin chic
[۲۶] Tim Walker
[۲۷] Inez & Vinoodh
[۲۸] Sølve Sundsbø
[۲۹] thesartorialist.com
[۳۰] Scott Schuman
ممنون از مطلب مفید شما
سپاسگزارم
عکس شماره ۵ در این مقاله احتمالا چکیده برداشت غربی از مقوله مد و به اصطلاح فشن میتواند تلقی گردد. احتمالا مد و شیک پوشی در اغلب نقاط جهان نوعی تنوع و ولخرجی ویژه طبقات مرفه جامعه تلقی میگردد در حالی که در فرهنگ غربی مد ادامه و تداوم زندگی و امید به آینده است. در این عکس که در سال ۱۹۴۱ و مقارن بمباران های لندن توسط نیروی هوائی آلمان گرفته شده ؛ ظاهرا مدلی در خرابه های با دو طاق رومی در پیش زمینه و دو طاق درپس زمینه دیده میشود. صورت مدل عمدا در نگاهی به عقب ترسیم شده. بیننده درک میکند که پیام عکس گذرا بودن این اوضاع و ادامه زندگی بهتر در آینده خواهد بود.
جای صنعت مد ایتالیا و عکاسان معروف آن در این نوشته به خوبی پرداخته نشده است. صنعت مد ایتالیا توانست بعد از جنگ شیک پوشی را ازانحصار طبقات مرفه خارج و آن را در دسترس افراد متوسط جامعه قرار دهد. عکاسان مد درایتالیا اغلب با قراردادن مدل های لباس در اماکن باستانی ایتالیا نوعی حس جاودانگی را در بیننده القاء کنند. آمریکائی ها که بعد از جنگ از انزوا در آمده بودند مشتری های پروپا قرص لباس های مد روز ایتالیائی شدند. هم البسه مردانه و هم زنانه.
در حال حاضر بازار مد خاورمیانه ( به مرکزیت استانبول) و آسیای جنوب شرقی ( توکیو ؛ سنگاپور ؛ هنگ کنگ) در حال شکوفائی است و اقتصادهای پر تحرک این منطقه نوید روزهای بهتری بریا این صنعت و در کنار آن عرصه خوبی را برای عکاسان مد این منطقه فراهم میکند.
تشکر بابت توضیحات پرمایه و مفیدتان
ممنون بابت توضیحات شما
ایا کتابی که اطلاعات کاملی درباره عکاسی مد داشته باشیم میشناسین